четвер, 19 квітня 2018 р.

День проліска у бібліотеці

Щорічно 19 квітня в багатьох країнах світу відзначається весняне свято – День проліска. Цю оригінальну тендітну квіточку називають по-різному: англійці — сніговою краплею або зірочкою, чехи — сніжинкою, німці — сніговим дзвіночком, а ми дуже просто-проліском.
Сьогодні проліски прорізають сніг хіба в Британії. Саме у квітні там найчастіше можна побачити «снігових сміливців», І саме британці виділили для унікальної квітки окремий день. 

Бібліотекарі бібліотеки-філії №7, що на бульварі Героїв,6 запросили на свято проліска свохї друзів-учнів  2 класу СЗОШ№25. Розгадували загадки, читали листа з весняного королівства, знайомилися з Червоною книгою, складали пазли. Здивовано слухали легенди про дивовижну квітку:.."що коли Адам і Єва були вигнані з раю, йшов сніг. Єва замерзла і стала плакати, згадуючи про тепло райських садів. Щоб утішити її, Бог перетворив кілька сніжинок в квітки проліска. Побачивши квіти, Єва повеселішала і у неї з'явилася надія на краще. Звідси і вважається, що пролісок–символ надії".
За іншою легендою, богиня Флора роздавала квітам костюми для карнавалу і подарувала проліскам біле плаття. Але сніг теж хотів брати участь у карнавалі, хоча костюма йому не належало. Тоді він став просити у квітів допомогти йому, але вони злякалися холоду і не погодилися, і тільки пролісок укрив його своїм білим плащем. Разом кружляли вони у хороводі квітів і прониклися один до одного такою симпатією, що нерозлучні і донині.

На Русі існувала легенда, що одного разу Зима-стара зі своїми супутниками –Холодом та Вітром вирішила не пускати на землю Весну. Усі квіти злякалися її загроз, крім проліска, який випрямив свої стеблинки і зміг вибратися з під сніжного покривала. Побачило Сонце його пелюстки і зігріло землю теплом, відкривши дорогу Весні.


І бібліотекарі і наші маленькі читачі сьогодні  милувалися цією маленькою квіткою-первоцвітом.


Немає коментарів:

Дописати коментар