четвер, 12 квітня 2018 р.

Готи в степах України

Дякую Сергію Татаренку за доповідь на сьогоднішньому засіданні клубу краєзнавців. Можете собі уявити відчуття, коли тримаєш в руках затиск плаща римського легіонера? Кінчиками пальців відчуваєш ці десятки століть, які поділяють нас. Знайдеш ось так в городі або в полі - і не подумаєш що така давнина. А їх в наших місцях, виявляється багато попадається і не така вже колекційна цінність для знавців.
А ось копійка 1950 року - це коштує дуже дорого. Дуже! Навіть суму не запам'ятовуєш, тому що не вкладається в голові. Знаєте що додає вартість експонатаові у колекції? Знання його історії і унікальності.
Щось я чула, звичайно, про готів. І ще звернула увагу, що до Дніпропетровської області в 1942 році було відправлено дві археологічних експедиції, які знайшли і представили на виставці в історичному музеї Дніпропетровська близько 800 експонатів. Сергей Татаренко, який вивчає тему "готського сліду" повідав дивовижні речі. Столиця готів була в наших краях! Ну, не так щоби у нас, але зовсім поруч - на території Кіровоградської області. І те, що знаходять часто римські монети в районі Мишуриного Рогу - зовсім не випадково .. .А з якої радості ці готські племена раптом кинулися до нас? За  версією доповідача, єдиним поясненням такого переселення північних народів був голод і холод .. А слідом за ними починався мор, чума .. І в пошуках порятунку племена йшли на південь, вступаючи в бій з тими, хто там вже жив .. Ось вам і меч Арея .. ось вам і арііі .. і стає питання - а слов'яни ми один одному? Загалом, питань море, особливо коли не в зовсім у темі.
                                                                     Людмила Глок, член краєзнавчого товариства "Кам'янське-Дніпродзержинськ"

Немає коментарів:

Дописати коментар