пʼятницю, 4 листопада 2016 р.

Бібліотечний лекторій знайомить кам’янчан з українською культурою.

У рамках лекторію «Всесвітня художня культура» в Центральній міській бібліотеці ім. Т.Г. Шевченка пройшла лекція для студентів металургійного коледжу про архітектора В. Городецького, про його життя і творчість.


Архітектурна спадщина В.Городецького - яскраве творче явище в історії архітектури України, за якими стоїть яскрава особистість. Велич споруд талановитого зодчого у Києві не перестає викликати подив і захоплення нових поколінь киян. Ще за життя ім'я архітектора Владислава Городецького було овіяне легендами, а його дивовижні витвори стали не лише відомими, але й улюбленими. Інтерес до його архітектурної спадщини з плином часу не згасає, бо в ній закладено те, що можна з повним правом віднести до мистецтва самого високого ґатунку.

Будинок з химерами
В творчому доробку славетного зодчого численні споруди: храми, палаци, маєтки, музеї і мавзолеї, лікарні, виставочні павільйони , заводи і фабрики та немало іншого.
В історію архітектури В.Городецький увійшов як будівничий модерну. А модерн не знає вузької спеціалізації художника. Інтереси видатного архітектора поширювалися також на пов'язані з архітектурою такі види ужиткового мистецтва, як проектування меблів і оздоб, виготовлення ескізів розписів, скульптур і вітражів, шпалер і тканин, а ще він займався карбуванням по каменю і гіпсу, гравіюванням; створював ювелірні прикраси, ескізи взуття та одягу, оформляв книги, театральні декорації, афіші – розповідала бібліотекар Алла Бєлєнко.
Розповідь бібліотекаря супроводжувався показом слайдів.
Для студентів індустріального технікуму була підготовлена лекція  «Іван Марчук - перший сюрреаліст України».


Найтитулованіший художник України. Іван Марчук входить до сотні найвизначніших геніїв сучасності. Він - єдиний українець, якого Міжнародна академія сучасного мистецтва в Римі прийняла до лав "Золотої гільдії". Утім в СРСР він був небажаним творцем. До Спілки художників його прийняли лише після неймовірного успіху в США. Першу виставку дозволили провести в 43 роки. У 1997році,в еміграції, він став лауреатом Шевченківської премії.



Полотнами Іван Марчук міряє свою біографію. Нині в нього - вже десятий період творчості - абстракціонізм із назвою "Погляд у безмежність". Його публіка, що звикла до ранньої творчості майстра, переважно пейзажів і цвітіння, й нині чекає від нього квітів. Але він каже, що вони вже зав'яли.
Іван Марчук започаткував власний стиль у мистецтві - "пльонтанізм". Назву взяв від маминого слова, яким вона називала щось заплутане. Суть його картин прихована в джгутиках. Кожна лінія - об'ємна, ніби рухається в просторі. Нею можна намотувати цілий клубок.


Він написав більш як чотири з половиною тисячі картин. Попри поважний вік - у травні йому виповнилося вісімдесят - працює щодня, без вихідних і свят – говорила Алла  Бєлєнко.

Немає коментарів:

Дописати коментар