четвер, 17 листопада 2016 р.

У бібліотеці Кам’янського говорили про толерантність.

Вчора в Центральній міській бібліотеці ім.. Т.Г.Шевченка пройшов День толерантності. Бібліотекарі читального залу підготували  бесіду для студентської молоді про  толерантність.


Бібліотекар Алла Гузовська розповіла, що 16 листопада в усьому світі відзначається Міжнародний день толерантності . Його запровадили у 1995 за рішенням ЮНЕСКО. 


Саме цього дня ухвалили Декларацію принципів терпимості. У ній йдеться про рівність усіх людей, незалежно від їхнього віросповідання, етнічної належності чи кольору шкіри. Ці принципи закріпили у Загальній декларації прав людини, що проголошує неприйняття усіх форм дискримінації, недопущення геноциду і покарання за нього.
Декларація принципів терпимості звертається до держав, які мають гарантувати створення справедливого законодавства, дотримання правопорядку, судово-процесуальних та адміністративних норм. У статті 2 Декларації говориться, що для того, щоб зробити суспільство більш терпимим, держави мають ратифікувати існуючі міжнародні конвенції з прав людини, і, якщо це необхідно, розробити нове законодавство з метою забезпечення в суспільстві принципу рівних прав та можливостей для всіх груп та окремих людей.
Навчання починається з дітей, яких варто вчити не просто бути «такими як всі», а, поважаючи інших, висловлювати свою точку зору та відстоювати власну позицію. Тож ЮНЕСКО пропонує відзначати День толерантності у школах і вищих навчальних закладах усіх країн-членів Організації Об’єднаних Націй.
Алла Гузовська запропонувала  студентам вправу «П’ять добрих слів».


 На аркуші паперу кожен з учасників обводить свою долоню. У центрі пише власне ім’я і передає аркуш по колу. Решта учасників повинні написати на «пальчиках» ті якості, які вони цінують у власника долоні. Коли аркуш повертається до власника, він порівнює своє сприйняття власної особистості зі сприйняттям її рештою учасників.


Потім усі учасники переглянули  анімаційний фільм  Гаррі Бардіна «Адажио». 


Філософська притча, що розповідає про сірій натовп, який не знає і не хоче знати своєї історії. Нетерпимість до чужої думки, до чужої конфесії, до іншого кольору шкіри - причина виникнення конфліктів в сьогоднішньому світі - розповідається у фільмі.

Після бесіди молодь зробила висновок, що толерантність - це не просто окремо взята якість, а результуючий фактор взаємопов'язаних властивостей особистості. Тому взята на себе завдання «стану терпимим!» може привести тільки до посилення моральної толерантності.

Немає коментарів:

Дописати коментар