пʼятницю, 20 січня 2017 р.

«Де святиться, веселиться свята Йорданівська водиця».

19 січня зібралися діти,учні СЗШ №7 в  бібліотеці - філії №6, щоб поговорити про одне із важливих Християнських свят – Водохрещення.
Свято надзвичайно цікаве своїми обрядами святкування, більшість з яких дійшли і до наших днів. Хрещенські морози, хрещенські вечори, коли дівчата ворожили на своїх сужених - все це було для наших слухачів і цікаво і трохи схоже на зимову казку. Цікавою була розповідь бібліотекарів і про те, коли вперше було проведено обряд водохрещення в Київській Русі - розповіла завідуюча бібліотекою Лариса Польська.


Як же святкують Водохрещення сьогодні? Це запитання бібліотекаря не зосталося без відповіді. Діти розповідали і про богослужіння в церквах і соборах і про те, як проводиться обряд водохрещення церковними служителями біля водоймів, про традицію окунутися, очиститися в ополонці. Бібліотекар Олена Лебедєва розповіла дітям про властивості святої води і в тому числі - лікувальні.



Хрещення завершувало цикл обрядовості різдвяно-новорічних святок. Після нього вже не звучали колядки і щедрівки. З цього часу чекали весну і тому говорили, звертаючись до Морозу: «Тріщи не тріщи, а вже минули Водохрещі».
Бібліотекар Надія Лохова провела конкурс зимових загадок. Переможці одержали призи.




Немає коментарів:

Дописати коментар