вівторок, 24 січня 2017 р.

На засіданні краєзнавчого товариства розглядали питання про стан Верхньої колонії.

Минулої неділі в бібліотеці ім. Т.Шевченка пройшло перше в цьому році засідання краєзнавчого товариства "Кам'янське-Дніпродзержинськ". Темою доповіді Сергія Олексійовича Титаренка була "Любительська археологія". Перед основною доповіддю Тетяна Герасюта зачитала кілька організаційних та інформаційних питань. І одним з наболілих було питання про стан Верхньої колонії.


"Йдуть розмови, що Кам'янське для туристів непривабливе місто, - говорить Тетяна Герасюта. - Питання звичайно спірне. Та попри всьому потрібно зберегти майбутнім поколінням те, що до сьогоднішнього дня продовжує руйнуватися. Мова йдеться про Верхню колонію, частину міста де знаходяться найцінніші з архітектурних споруд, що залишилися на сьогодні. Якщо зруйнується і це, то тоді дійсно в Кам'янському крім екологічно важких місць показувати буде нічого".


У членів краєзнавчого товариства Олександра Слоневського і Любові Алексієвської одночасно виникла ідея як врятувати Верхню колонію. Вони запропонували бачення своїх шляхів надання допомоги в цьому питанні.
Тетяна Герасюта зачитала заклик до міського голови Андрія Білоусова щодо врятування Верхньої колонії.
"У самому серці Кам'янського, в його історичній частині знаходиться унікальний витвір історії, культури та архітектури під назвою Верхня колонія. Верхня колонія утворилась наприкінці XIX початку XX століть завдяки соціальній політиці Дніпровського заводу на чолі з директором-розпорядником Ігнатієм Ясюковичем. На досить обмеженій площині тут постало справжнє містечко європейського рівня з чудовими житловими та громадськими будівлями. Насамперед це Свято-Миколаївський собор, костьол Святого Миколая, заводоуправління, Інженерний клуб, Народна аудиторія, заводська лікарня, фабричне училище, чоловіча та жіноча гімназії тощо. Такого утворення немає в жодному місті Дніпропетровської області та Придніпровському регіоні. Більш ніж через сто років після набуття свого остаточного неповторного образу Верхня колонія має дивний вигляд. Прекрасні архітектурні споруди межують з жалюгідними розвалинами, які не піддаються жодній реставрації, надають цьому району страхітливого стану та не уможливлюють використовувати гідну подиву перлину містобудування в якості візитної міста Кам'янське".
До підписів члені товариства долучились депутат міськради Юлія Паливода, голова міського осередку клубу "Коло" Андрій Яловий, Почесний громадянин міста Олег Мороз. Свою згоду на підпис раніше дав радник міського голови з питань культури Сергій Злючий.

В.Куленко

Немає коментарів:

Дописати коментар