Щоб бути міцними і витривалими, козакам потрібно було добре харчуватися. Як говорять українські прислів’я : «Козак не гордун, що дістав, те ковтнув» або «Запорожці, як діти: хоч багато – поїдять, хоч трохи – наїдяться".
Але козаки – це перш за все воїни і значну частину свого життя вони проводили в походах. Тому основу їх раціону складали сухарі, крупи, борошно. З м’ясопродуктів найпридатнішим для похідних умов було славнозвісне сало.
У походах за звичай готували традиційні страви – куліш і кашу, лемішку, вареники, гречані галушки, капусняк запорізький, борщі з квасолею, лободою, кропивою.
Малята уважно слухали розповідь, складали продукти для приготування козацького кулішу, а потім смакували варениками.
Наступний день бібліотечного проекту «Козацькі зачіски».
Немає коментарів:
Дописати коментар