Щоб бути міцними і витривалими, козакам потрібно було добре харчуватися. Як говорять українські прислів’я : «Козак не гордун, що дістав, те ковтнув» або «Запорожці, як діти: хоч багато – поїдять, хоч трохи – наїдяться".
Але козаки – це перш за все воїни і значну частину свого життя вони проводили в походах. Тому основу їх раціону складали сухарі, крупи, борошно. З м’ясопродуктів найпридатнішим для похідних умов було славнозвісне сало.
![](https://3.bp.blogspot.com/-Z-hOSyCiIfI/W7iwlHwlo5I/AAAAAAAADv0/Kmben0Y7egI5_9ZnEX8r_eDCCSU0ODpvgCLcBGAs/s400/43268418_864512447006356_600787932399271936_n.jpg)
У походах за звичай готували традиційні страви – куліш і кашу, лемішку, вареники, гречані галушки, капусняк запорізький, борщі з квасолею, лободою, кропивою.
![](https://3.bp.blogspot.com/-ziVT40hekfc/W7iwmV59ddI/AAAAAAAADv4/FtlCSuOLKYwvjrPXqHmraR7xk0ZKQghTACLcBGAs/s400/43120242_864511863673081_2455614931211386880_n.jpg)
Малята уважно слухали розповідь, складали продукти для приготування козацького кулішу, а потім смакували варениками.
Наступний день бібліотечного проекту «Козацькі зачіски».
Немає коментарів:
Дописати коментар