четвер, 10 квітня 2014 р.

У Києві проходить фестиваль для любителів читання «Книжковий арсенал».


8 квітня у Мистецькому Арсеналі відкрився  ІV Міжнародний фестиваль «Книжковий Арсенал» — найбільша подія в Україні, що об'єднує літературу і мистецтво.
Книжковий Арсенал — це 5-денний насичений марафон подій для різноманітних аудиторій.


Виставка-ярмарок, що є частиною фестивалю, збирає близько 100 українських видавництв, книжкових проектів та міжнародних партнерів, пропонує широкий вибір художньої, дитячої, non-fiction і мистецької літератури та найкращу атмосферу для інтелектуальних покупок і відкриттів.  Щороку ярмарок відвідує близько 40 тисяч читачів.
 У рамках фестивалю відбудеться понад 200 подій, його відвідають близько 30 відомих письменників, впливових літературних діячів та інтелектуалів із 10 країн.
 В українській літературній програмі Книжкового Арсеналу 2014 беруть участь близько 100 письменників, поетів, публіцистів, істориків і філософів. О крім традиційних презентацій книжок від видавництв та читань, вона матиме декілька важливих особливостей.
Відвідувачі Книжкового Арсеналу зможуть послухати розмови Сергія Жадана і Юрія Макарова, Тараса Прохасько і Валентини Клименко, Леся Подерв'янського і Юрія Володарського, Лариси Денисенко і Ірен Роздобудько, Ольги Герасим'юк і Наталки Сняданко, Оксани Забужко і Ренати Кіндлерової. Також новими акцентами програми є лекторій про цікавих забутих класиків у співпраці з Центром літературної освіти, допрем'єрні презентації книжок, «МІСТөКИЇВ» — проект у співпраці Книжкового Арсеналу та Книгарні «Є»; серія лекцій, присвячених київському тексту в літературі й міським повсякденним практикам. Крім того, велику частину програми Книжкового Арсеналу буде присвячено темі взаємин письменника та держави, політики, ідеології, цензури, громадських протестів, війни, досвіду, пережитого нашим суспільством у останні місяці.
Книжковий Арсенал 2014 невипадково розпочинається разом із улюбленою киянами Французькою Весною, адже вперше фестиваль вітає — Почесного Гостя — ФРАНЦІЮ — країну, з якою Україну пов'язує чимало мистецьких та літературних традицій, фігур, історій та ідей.


В рамках спеціальної події — Ночі Книжкового Арсеналу 12 квітня відбудеться «Неділя за містом. Французький концерт у солом' яних капелюшках», де звучатимуть твори Дебюссі, Равеля, Бізе, Форе та інші у виконанні Анн Баке (спів), Катерін Веіль й Ізабелль Гранде (фортепіано). Важливими партнерами міжнародної програми Книжкового Арсеналу цього року також є є Гете-Інститут в Україні, Австрійський культурний форум, Чеський Центр у Києві, Польський Інститут в Україні.

Під час події відбуватимуться творчі зустрічі, лекції та презентації проектів, пов'язаних з ілюстрацією та видавничою справою. Почесні гості із Польщі — відомі на весь світ своїми книжками Івона Хмєлевська, Магдалена Восік та Павел Павлак — проведуть творчі майстер-класи та лекції на тему сучасної книжкової графіки.
Ретроспектива «Кіно(У) топія: з історії українського радянського кіно» на Книжковому Арсеналі звертається до найпотужнішої утопії минулого — соціалістичної, пропонує дослідити її формування, закостеніння та занепад. Трагічні й піднесені події листопада — лютого в Україні показали і те, наскільки сильною є сьогодні жага комплексних соціальних трансформацій, і те, наскільки важко реалізувати цю жагу без позитивної програми докорінних змін. У цьому контексті важливо позбавити саме поняття утопії «утопічних» ко нотацій — не просто повернути їй право потенційного втілення, але й утвердити утопію солідарного співбуття і спільного блага як неуникний і навіть необхідний горизонт суспільного мислення. Допомогти в цьому може погляд назад, в часи тріумфу утопічного мислення. Ми пропонуємо зробити це за допомогою кіно — цього своєрідного дзеркала утопій минулого.

Немає коментарів:

Дописати коментар