середу, 9 квітня 2014 р.

Бібліотека під рукою: на допомогу шкільній програмі.



Одним з напрямків роботи нашої бібліотеки є робота на допомогу шкільній програмі. Заходи, які проводяться в приміщенні бібліотеки, дозволяють учням краще сприяти та запам’ятовувати матеріал.
Одним з таких заходів стала літературна година «Казки О.С. Пушкіна. «Казка про царя Салтана». З проханням її провести до  бібліотекарів філії №5 звернулася викладач зарубіжної літератури ДДПС Бурнос С.І.


Учням 4-го класу про творчість Пушкіна розповідала провідний бібліотекар філіалії Какуша Ганна.


Казки О. С. Пушкіна з'явилися в період найвищого розквіту його творчості. Вони не призначалися для дітей, але відразу увійшли в дитяче читання.
«... Діти, до яких і не думав звертатися поет, коли писав свого «Салтана», «Золотого півника» і «Царівну», ввели їх в свій духовний побут і цим зайвий раз довели, що народна поезія у вищих свої досягненнях часто буває поезією дитячою », – писав К. І. Чуковський.
Живучи в Михайлівському, Пушкін близько познайомився з простим народом, з селянами. Там він з глибоким співчуттям та цікавістю вивчав народні звичаї та повір'я.
Няня розповідала йому, як і в дитинстві, казки, співала народні пісні, і Пушкін був у захваті від їх поетичності. Пушкін у Михайлівському почав вчитися сам складати по-народному пісні,казки і, врешті-решт, опанував цим умінням.
У 1830 р. Пушкін починає роботу над казкою про ведмедиху «Як весняною теплою порою », яка залишилася незавершеною. У 1831 р. він закінчив «Казку про царя Салтана »та« Казку про попа і його працівника Балду ». У 1833 р. написані дві казки: «Казка про рибака та рибку» і «Казка про мертву царівну і про сімох богатирів ». У 1834 р. з'явилася «Казка про золотого півника».
А. С. Пушкін створює свої казки на фольклорному матеріалі. Звертаючись до усної народної творчості, А. С. Пушкін бачить у ньому невичерпні можливості для оновлення літератури.
Казки О. С. Пушкіна - сюжетні твори, в яких показаний різкий конфлікт між світлим і темним світом. Прикладом може служити «Казка про царя Салтана, про сина його славного і могутнього богатиря князя Гвідона Салтановича і про прекрасну царівну Лебедицю ». Вона була написана в 1831 р. і вперше надрукована в 1832 році.
Це була перша казка Пушкіна, що з'явилася в пресі. Вона зустріла суперечливі відгуки. Далеко не всі сучасники зрозуміли новаторство Пушкіна і побачили народження нового поетичного жанру. Але з тих пір вона набула загальної популярності та стала улюбленою для багатьох поколінь.
Діти з великим задоволенням переглянули мультфільм «Казка про царя Салтана», який був створений у 1943році.


На наступному заході учнів чекає зустріч з героями Марка Твена Томом Сойєром та Гекльберрі Фіном.

Немає коментарів:

Дописати коментар