понеділок, 22 січня 2018 р.

В День соборності молодь Кам'янського спілкувалася on-lіne з молоддю Запоріжжя та Хмельницького .

З ініціативи центральної міської бібліотеки ім. Т.Г.Шевченка 22 січня, в День Соборності України, молодь Кам'янського, Запоріжжя та Хмельницького  спілкувалася по скайпу в проекті "Єдина країна on-lіne".


Спочатку всі подивилися візитки міст - учасників спілкування, потім знайомились. В онлайн - спілкуванні взяли участь студенти Кам'янського медичного коледжу, Запорізького металургійного коледжу та Хмельницького політехнічного коледжу.


Ведуча заходу бібліотекар юнацького відділу Центральної міської бібліотеки Лариса Лощенкова запитала у присутніх у залі та по ту сторону екрану, що таке соборність? Соборність — морально-філософський і соціальний принцип, фундаментальними положеннями якого є: відповідальність усіх за всіх, єдність індивідуального і загального, взаємне духовне збагачення і розвиток та інше . Ідея соборності бере свій початок від об'єднання давньоруських земель навколо князівського престолу в Києві, а її філософське коріння сягає часів Візантії. Протягом віків її практичним втіленням займались українські гетьмани Богдан Хмельницький, Іван Мазепа, Петро Дорошенко, Пилип Орлик. У XVIII — початку ХХ ст., коли українські землі були поділені між сусідніми державами: Польщею, Московією, Румунією, Австро-Угорщиною, ця ідея знайшла своє відображення у працях найкращих вітчизняних мислителів, оскільки для боротьби за свої національні інтереси Україні була вкрай важливою територіальна єдність.
Потім ведуча звернулася з цим же питанням до експертів:з боку Кам'янського був Сергій Злючий - український письменник, громадський діяч, член ВО "Свобода". Член Національної спілки письменників України, нагороджений медалями  "За значний внесок в розвиток Дніпропетровщини", "За жертовність і любов до України"; з боку Запоріжжя  - Валентин Терлецький — літературний критик, журналіст, письменник, поет, музикант, з боку Хмельницького - Віталій Михайлевський - голова обласного об'єднання Всеукраїнського товариства "Просвіта".


Потім ведуча запропонувати молоді помріяти якою буде наша країна, місто, як складеться їхня особиста доля через 10 років. Студенти говорили про те, що вірять, що Україна стане по-справжньому європейською країною, де люди захочуть жити, вчитися, працювати, ростити дітей. Міста стануть екологічно чистими, з достатньою кількістю робочих місць і не буде необхідності їхати заробляти за кордон. Кожен бачить себе сформованим фахівцем, який буде приносити користь і гідно заробляти.
Наприкінці зустрічі всі разом співали пісню "Україна - це ми". Молодь єднає країну.

                                                                                                        
Колектив Кам'янської ЦБС виносить подяку своїм колегам керівнику Запорізького піар - офісу, бібліотекарю Запорізької обласної бібліотеки для юнацтва Ларисі Головко та директору Хмельницької ЦБС Тамарі Козицькой.

Немає коментарів:

Дописати коментар