вівторок, 30 січня 2018 р.

Вважаєш – чудеса далеко, а вони поруч з нами: Михпайлу Пришвіну -145 років.

Комплексну цільову програму «Марафон літературних ювілеїв» провідний бібліотекар філії №4 Карпанова С.О. розпочала  голосним читанням з обговоренням оповідання Михайла Пришвіна «Еж» з циклу «Улюблений твір про тварин» (до 145-річчя письменника).


Ім’я Михайла Михайловича Пришвіна з дитинства знайоме кожному. М.Пришвін – знавець,тонкий поцінувач краси навколишнього світу. Багато світла і сонця, багато любові до природи, а крізь неї до людини в книжках цього витонченого художника. Мисливець та мандрівник, він багато подорожував. Бував він і в Заполяр’ї, і в Казахстані, і на Далекому Сході, і в Кавказьких горах, чимало блукав то з мисливською рушницею, то з фотоапаратом середньоруськими лісами та полями. Недарма географи вважали Михайла Михайловича своїм соратником, творившим художню географію країни. Вони назвали його ім’ям мис на одному з Курильських островів. На Кавказі його ім’я присвоєно гірському піку та озеру – ім’я Михайла Михайловича Пришвіна.
Багато ходила по землі, багато бачила ця незвичайна людина. Бачила те,що не кожен зможе побачити, хоч все те, про що він пише, - поруч з нами,навкруги. А навкруги, виявляється, повно різних чудес, але ми їх бачимо тому, що їх показав нам геніальний художник. Безліч маленьких чудес бачать очі письменника та зберігає його перо,створюючи поетичну прозу, повну дорогоцінних образів та знахідок.
«Та ось я знайшов улюблену справу для себе, - говорить Пришвін, - шукати та відкривати в природі прекрасні сторони людської душі – і звіру, і птиці, і траві, і хмаринці, тільки людина дає свій образ і сенс».
На уроці читання бібліотекар Карпанова познайомила учнів 4 класу ЗСШ №18  з цікавою біографією письменника та з оповіданням «Еж». 


Оповідання невелике, але дуже захоплююче,написане з м’яким гумором. Пришвін сприймає природу як письменник і як вчений. У нього вельми достовірні і зіркі спостереження.  Головна думка твору:дружба з тваринами, єдність людини з навколишнім світом, дбайливе, турботливе ставлення до тварин.
Коментоване читання оповідання «Еж» бібліотекар доповнила цікавою інформацією про цих тварин з енциклопедій.

Немає коментарів:

Дописати коментар