вівторок, 23 січня 2018 р.

У бібліотеках Кам'янської ЦБС пройшов цикл заходів до Дня соборності України.

В історії становлення незалежності і соборності України особливе місце займає день 22 січня 1919 року, коли Директорія Української Народної Республіки проголосила Злуку всіх українських земель в єдину Українську державу. Саме цей день з′єднання Західноукраїнської Народної Республіки з Українською Народною Республікою прийнято відзначати як свято – День соборності України.
До цієї значної події у бібліотеках Кам'янської ЦБС пройшов цикл заходів.
23 січня бібліотекар абонементу Центральної міської бібліотеки ім. Т.Г. Шевченка Христина Чуйкова провела  для учнів 10- х класів колегіуму № 16 інформаційну годину "Соборна мати Україно одна на всіх, як оберіг". 


Присутні дізналися про становлення і розвиток українського національного державотворення, про Акт Злуки, який спирався на споконвічну мрію українського народу про незалежну, соборну, національну державу. Відвідувачам заходу був запропонований відеофільм  «День соборності України». Цікаво пройшла  гра  -  вікторина  «Історія моєї  країни»,  яка складалася  з трьох розділів:  «Географічний», «Народознавчий»  та «Історичний».


Потім  відбулася акція «В день злуки візьмемось за руки».


Бібліотекарі Центральної бібліотеки для дітей День Соборності України відзначили з 140 учнями колегіуму №16 і гімназії №11.



Історичний урок єднання познайомив молодь як з подіями сторічної давнини,так і з подіями 90-х років та сьогодення. На екрані оживали "живі"ланцюги єднання 1919 року і буремних 90-х,коли Україна вкотре відстоювала свою незалежність і соборність. Ця тема актуальна і сьогодні.
Вже п’ять років поспіль  на виховну годину до Дня Соборності України до бібліотеки-філії №4 приходять    один чи декілька класів НВК№13 .



 Ось і цього разу бібліотекарі приготували книжкову виставку і розповіли дітям, про  що можна дізнатися з матеріалів , представлених на ній.  Та разом з учнями , здійснивши подорож в вир історичних подій початку ХХ-го століття, з’ясовали історичні передумови  свята , що відзначається в Україні з 1999-го року.  Треба відзначити, що матеріал достатньо складний і вимагає певних зусиль як від слухачів, так і від бібліотекаря, який не є фаховим істориком.  Цього року тематичну годину «В історії черпаємо натхнення» відвідали учні 7-А класу.  Діти не лише уважно слухали, але й висловлювали цікаві зауваження стосовно теми заходу. А , що надзвичайно приємно господарям, ще й продекламували вірші  Лесі Храпливої,В.Квітневого, Н. Чаленко ,Г. Фесюк, Олекси Лупія, присвячені  важливій вісі у тисячолітній історії українського народу.

Немає коментарів:

Дописати коментар