пʼятницю, 26 січня 2018 р.

Зустріч у «Школі виживання» була присвячена темі насильства.

В юнацькому відділі центральної міської бібліотеки пройшла чергова зустріч у «Школі виживання». Засідання було присвячено темі насильства. Захід проводили журналіст Валентин Фіголь  та юрист Павло Верезуб за з участю Кам'янського відділу з питань пробації для учнів колегіуму №16.


Валентин Фіголь розповідав ,що насильство - це загроза або умисне нанесення психологічного, фізичного, і сексуального шкоди іншій людині. Насильство є злочином і суворо карається законом. У разі насильства необхідно своєчасно звернутися за допомогою, а не залишатися один на один з цією проблемою.



З насильством можна зіткнутися де завгодно. В умовах надзвичайних ситуацій та збройних конфліктів ризик зіткнутися з насильством дуже високий. Який-небудь вид насильства руйнує відчуття безпеки і може стати причиною проблем з психічним здоров'ям (наприклад, криза або довгострокова депресія), а також привести до тілесних ушкоджень та довготривалим порушень здоров'я.
Павло Верезуб продовжив, що основна відмінність насильства в сім'ї від інших видів насильства полягає в тому, що воно відбувається між людьми, що складаються в близьких чи родинних відносинах.
Види насильства:
- Фізичне насильство;
- Сексуальне насильство
- Психологічне насильство (критика, грубість, глузування);
- Економічне насильство;
- Духовне насильство (насильницьке прийняття іншої віри).

Представники відділу з питань пробації говорили,що безумовно, причини макросоціального характеру, тобто кризові явища в соціально-економічній сфері безпосередньо впливають на сім'ю та її мікроклімат. Падіння життєвого рівня і якості життя у багатьох сімей призводять до стресів, суспільної ізоляції, алкоголізму і наркоманії, а також початкової схильності насильству, особливо по відношенню до дітей.



Провокують і стимулюють сімейні конфлікти пияцтво одного або обох батьків, а також грубість, що переходить в жорстокість у відносинах між подружжям і в їх відношенні до дітей.
Жорстоке поводження в сім'ї завдає дітям серйозні психічні травми. Вони озлобляються, стають агресивними, що виражається в невмотивованої жорстокості підлітків до сторонніх людей, в їх прагненні до руйнівних дій. А пояснення цьому просте: жорстокість батьків породжує жорстокість дітей - міцний коло замикається. В інших випадках діти, намагаючись якось пристосуватися до важкої ситуації, уникнути жорстокості старших, змушені шукати порочні засоби самозахисту. Найбільш поширені з них - брехня, хитрість, лицемірство, які в подальшому стають стійкими рисами дитячого характеру.
 Таким чином, тривалий вплив несприятливої ​​ сімейної обстановки на дитину відіграє провідну роль в житті особистісних деформацій і наступних відхилень у поведінці. Наслідками і проявами соціальної девіації є рання алкоголізація, дитяча наркоманія і токсикоманія, втечі з дому і бродяжництво, проституція, суїцид. Ці явища набувають все більш широких масштабів і перетворюються в серйозну соціальну проблему.

Немає коментарів:

Дописати коментар