середу, 15 жовтня 2014 р.

Козацькі вожді України.


                                                 "...Так ось вона Січ! Ось  те гніздо,
                                                  звідки вилітають усі ті горді й міцні, як леви!
                          Ось звідки розливається воля і козацтво на всю Україну!..."
                                                                                    
                                                     М. Гоголь. Уривок з повісті "Тарас Бульба"
                                                                 
                                   

14 жовтня 2014р.  до Дня українського козацтва та до Дня захисника Вітчизни в бібліотеці – філії № 5 відбулась віртуальна мандрівка сторінками історії «Козацькі вожді України». Вона перенесла слухачів — учнів 7 – 9 класів  дитячого профілактичного санаторію в козацьку добу. Мандрівку очолювала завідуюча бібліотекою - філією Юлія Задорожня.

  
Перша письмова згадка про українських козаків датується 1489-1492 роками, тобто 520 років тому на українській історичній арені з'явилось таке феноменальне явище, як козацтво. Протягом кількох століть воно відігравало провідну роль в житті українського народу і визначало сенсом свого існування прагнення свободи та незалежності для своєї Батьківщини.
 Історичні передумови та причини виникнення козацтва , військове мистецтво козацького війська, на­ціонально-визвольні козацькі війни, козацькі клейноди, кошові, отамани та гетьмани, роль церкви в житті козацтва — інформацію про все це можна було знайти на сторінках видань, представлених на книжковій виставці «Ми — нащадки козацького роду».
 Лук’янчук Влад та Григор’єв Руслан, учні 7-го класу, розповіли про   Богдана-Зіновія Хмельницького як засновника Української гетьманської держави і безперечно одну з найяскравіших постатей в історії українського реєстрового козацтва. Йшлося також про гетьмана Івана Мазепу, який поклав своє життя на вівтар служіння Україні, який і досі залишається однією з найсуперечливіших постатей нашої історії. Дмитро Байда-ВишневецькийІван Виговський, Петро СагайдачнийПетро ДорошенкоПилип ОрликКирило РозумовськийПавло Скоропадський та інші козацькі ватажки — люди, які були не тільки талановитими військовими діячами, але й творцями козацького лицарського Ордену, взірцем самовідданості і мужності.



Разом ми переглянули фрагменти фільму «Історія українського козацтва», «Тарас Бульба» та відео презентацію «Богдан Хмельницький».  


Хто ж з хлопців самий сильний "козак" з'ясувало змагання по армрестлінгу. Переможцем став Демченко Дмитро, учень 8 класу.


Дмитро праворуч
Захід продовжився народознавчим екскурсом "Моя хата небом крита, землею підбита, вітром загороджена", який відбувся в куточку українознавства санаторію.  Діти ознайомились з особливостями козацького житла — зимівником, що являв собою запорізький хутір. Він складався з двох або трьох хат для проживання людей та господарських будівель.



Юлія Вікторівна  продемонструвала предмети побуту українських козаків. Прототипи сучасного термосу, праски, міксера спонукали слухачів проводити цікаві паралелі між давниною і сьогоденням.




Захід допоміг дітям відчути своє коріння,поринути в історію та побут козацьких часів.





Немає коментарів:

Дописати коментар