суботу, 25 жовтня 2014 р.

Бібліотечні заходи до Дня визволення міста від німецько - фашистських загарбників.



Вже більше сімдесяти років відділяє нас від буремних воєнних років. Для історії це небагато, а для людини — це майже все життя.

Відірвімось у ці дні від своїх буденних клопотів і суєти, згадаймо тих, кого немає з нами, хто навічно залишився молодим, визволяючи наш рідний край від ворога. Нехай сьогодні і завжди в кожній сім'ї панують мир, благополуччя і злагода.А тим, хто поліг у горнилі боїв, хто кров'ю своєю окропив землю, тим, хто пройшов крізь бої, лихо, холод і голод, хто вижив у цій смертельній війні — всім мертвим і живим — присвячуються бібліотечні заходи.
71 рік як звільнили наше місто, край, Україну від фашистів. Швидко, мов весняні струмки, збігають роки, квітнуть дерева, половіють жита, приходять у світ нові люди. Але не старіє, не зникає пам'ять тих літ. Вона живе у спогадах бійця і в суворому монументі, як свідок грізних років і переможних боїв, пильно дивиться на нас в залах музеїв і сторінок книг, її мужню і величну, надійно оберігає народ, передаючи як святиню у спадщину поколінням.
В читальному залі Центральної бібліотеки ім. Т.Г. Шевченка пройшла віртуальна екскурсія "Дніпродзержинськ в період окупаціі" для учнів шкіл міста.



23 серпня 1941року у Дніпродзержинськ увійшли німецькі війська. Під час його окупації за 26 довгих місяців було розстріляно 1069 чоловік. Життя для мешканців було нестерпним. Але наближався щасливий день визволення. Якби ріки могли говорити, то Дніпро розповів би про осінь 1943 року ,про солдатів, які там, на лівому березі, розпочали штурм, і про  ті бої , які точилися за наше місто  по 25 жовтня 1943 року.
Жовтневого ранку учні 3а класу НВК№13 на перший урок прийшли до бібліотеки-філії№4 і разом з бібіотекарями і вчителькою  відзначили День визволення міста . Урочиста  пісня Євгена Долматовського "Пісня про Дніпро ", вірші Анатолія Худякова "За рідні береги", виставка книжок і розповідь бібліотекаря створили відповідний настрій.



 










 
Наступного дня з учнями вже  7б і 8а класів вирушили у пішоходну екскурсію до пам'ятника Галині Романовій , день народження якої співпадає з Днем визволення міста. 


На базі СШ №22 бібліотекарі філіалу №6 взяли участь у підготовці та проведенні літературно - музичного вечора "Подвиг безсмертний".
Бібліотекарі Надія Лохова та Олена Лебедєва оформили книжкову виставку і провели огляд книг біля неї.






 Продовжується пам'ять поколінь!

Немає коментарів:

Дописати коментар