понеділок, 9 липня 2018 р.

Шведські бібліотекарі отримали право номінувати на нову літературну премію


Нобелівську премію з літератури в 2018 році не вручали через скандал у Нобелівській Шведській академії. Але без нагороди не обійдеться.

Понад ста шведських діячів культури вирішили не чекати, поки Нобелівка реабілітується, і створили нову, альтернативну літературну премію - вони визнали несправедливим залишати в цьому році письменників без нагороди.



У Нову Академію вошлі письменники, журналісти, режисери, актори і навіть адвокати, про це повідомляє The Guardian.
Право номінувати на нову премію отримали Шведські бібліотекарі.
Претендувати на приз можуть автори з усього світу, які написали мінімум два романи, один з яких був опублікований не пізніше ніж протягом останніх 10 років. На відміну від Нобелівської премії, яка за статутом шукає «ідеальний роман», Нова Академія збирається нагородити твір, що показує «людей і світ». Після формування списку номінантів почнеться народне голосування. Від 4 до 10 творів за його підсумками увійдуть в шорт-лист, кращу з цих книг вибере і нагородить професійне журі.
Переможця назвуть у жовтні - в місяці, коли Нобелівський комітет традиційно оголошує своїх лауреатів. Премія буде вручена 10 грудня цього року, про суму призу поки не повідомляється. 11 грудня після церемонії нагородження альтернативна літературна академія буде розпущена. За задумом творців, діяльність Нової Академії буде позбавлена ​​«упередженості і сексизму».

Довідка:
Но́белівська пре́мія в галузі літератури — найпрестижніша міжнародна літературна премія у світі. Створена разом з чотирма іншими Нобелівськими преміями за заповітом Альфреда Нобеля 1895 року, вручається з 1901 року.

Переможці
Кадзуо Ішіґуро (2017 р.), Боб Ділан (2016 р.), Світлана Алексієвич (2015 р.)

Джерело: https://readrate.com/rus/news/novaya-literaturnaya-premiya-vmesto-nobelevskoy-sozdana-v-shvetsii

Немає коментарів:

Дописати коментар