пʼятницю, 13 липня 2018 р.

Кіно на п'ятничний вечір

«Літо»: біографічний мюзикл про Віктора Цоя та цілу музичну епоху.


Сюжет. 1980-ті. Період надій і любові у часи «несвободи», а також розвитку рок-руху Ленінграда та появи прогресивних музичних гуртів, як «Кіно», «Акваріум», «Зоопарк» і не тільки. 
Головну роль у «Літі» виконав кореєць Тео Ю. Щоб втілити у фільмі образ Цоя, знадобилося чотири людини:Тео Ю зіграв Цоя у кадрі, екс-соліст «Чай вдвоем» Денис Клявер озвучив репліки головного героя, музикант-самоучка з Якутії Петро Погодаєв виконав вокальні партії, а гітарист гурту «Звєрі» Герман Осипов зіграв гітарні партії.



Рома Звєрь, фронтмен групи «Звєрі», у ролі Науменка дебютував у кіно. На думку продюсерів, музикант був єдиним кандидатом на роль Майка.

Сценаристи «Літа» Михайло і Лілі Ідови говорять, що для них важливіше було вловити атмосферу подій, аніж їхній точний порядок і хронологію. Було важливо показати героїв до слави, коли вони були не тільки музикантами, але й меломанами; не тільки майбутніми зірками, а й фанатами.
Міжнародна прем'єра кінокартини відбулася на Каннському кінофестивалі, де «Літо» претендувало на «Золоту пальмову гілку» і було удостоєне премії за кращий саундтрек. На червоній доріжці у Каннах творча група фільму закликала звільнити режисера фільму Кирила Серебреннікова, який перебуває під домашнім арештом за політично мотивованою справою.

Вам сподобається, якщо: вам цікаво побачити фантазію на тему суб’єктивних спогадів: стрічка дивиться на одному подиху, адже діалоги героїв плавно перетікають у музичні композиції, і не тільки Цоя чи Науменка, а й Іггі Попа, T. Rex, Talking Heads і Lou Reed – у незвичному, але від цього дуже чарівному виконанні.

Вам не сподобається, якщо: ви очікуєте від фільму документальної достовірності – автори наголошують, що задля підсилення художнього ефекту деякі діалоги були вигадані, та це лишень підсилює любов до музичних легенд, хоча частково й романтизує їхні образи.

Головна причина подивитися: відчути себе всередині бурхливого розвитку рок-хвилі 80-х років минулого століття, насолодитися особливою музично-романтичною атмосферою «Літа», яку створив Кирило Серебренніков.


Немає коментарів:

Дописати коментар