пʼятницю, 26 квітня 2019 р.

Чорнобиль в цифрах: плач мертвої зони

Вже 33 роки минуло відтоді, як вибухнув 4-й енергоблок Чорнобильської АЕС, випустивши смертоносні радіоактивні хмари.



Аварія, що трапилася 26 квітня 1986 року, стала однією з найбільших екологічних катастроф в історії людства. В атмосферу потрапило 190 т радіоактивних речовин. Вісім з 140 т радіоактивного палива реактора опинилися в повітрі. Інші небезпечні речовини продовжували покидати реактор у результаті пожежі, що тривала майже два тижні.

Вона вплинула на долі мільйонів людей. 



Цифри, які приводили бібліотекарі філіалу № 5 м.Кам'янське учням 6 – 9 класів КДПС на годині-осмисленні «Чорнобиль в цифрах: плач мертвої зони», говорили самі за себе…




Відразу ж після катастрофи загинула 31 людина, а радіоактивного ураження зазнали близько 600 тис. осіб, насамперед ліквідатори катастрофи. 

Одразу після аварії майже 8,5 млн людей були опромінені, близько 155 тис. км2 територій було забруднено, з них 52 тис. км2 – сільськогосподарські землі. Реактор продовжував випромінювати радіацію ще 3 тижні, доки його не закидали сумішшю піску, свинцю, глини і бору. 

Від аварії постраждало 7% населення України, що становить 3 361 870 осіб... 

Згадування чорнобильської катастрофи, як правило, викликає думки про смерть, руйнування, страшні невиліковні захворювання, значні економічні втрати та інші негативні наслідки і змушує замислитись…


Насправді використовувати атомну енергетику – це як ходити по лезу ножа. З одного боку, перспективи доволі заманливі, з іншого – один невірний крок, і катастрофа неминуче зачепить усе людство. Якщо граєшся з вогнем, то рано чи пізно обпечешся.

Не варто забувати, що людина – істота не досконала, і все, створене нею, може мати хибу.

Немає коментарів:

Дописати коментар