понеділок, 24 вересня 2018 р.

Стефан Цвейг "Амок" - Михайло Мельник "Дикий"

У молодіжному книжковому клубу юнацького відділу бібліотеки на Шевченка м.Кам'янське взялися читати новелу Стефана Цвейга "Амок", бо йшли на виставу театру одного актора "Крик" за мотивами цього твору.


Австрійський письменник Стефан Цвейг написав свою знамениту новелу "Амок" в 1922 році. Вона швидко принесла автору гучну славу. "Амок" був характерним твором того періоду, коли література про складний, неоднозначний стан людської душі знову увійшла в моду.


"Читати було цікаво і моторошно одночасно", "ми відкрили для себе письменника Цвейга",-ділилися враженнями наші юні читачі.
Керівник клубу бібліотекарь Лариса Лощенкова хвилювалася, чи зрозуміють героїв молоді ще зовсім люди.Але Михайло Мельник допоміг і письменника зрозуміти, і його твір, а світло і музика підсилили сприйняття тексту.



Після вистави Мельник разом з глядачами розмірковував "Чи могла ситуація скластися інакше? Чи можна було не допустити цього безглуздого жаху? І як треба було вчинити в ситуації, що склалася? Намагалися разом відповісти на одне питання: «Яка вона людина, вона ближче до диявола, або до бога, чого в неї більше світла або темряви, чи варто засуджувати його?».Разом дісталися висновку -гординя найбільший гріх людини.

Цвейг описує якусь форму буйства, яку іменують "амок", що в перекладі з малайської означає "несамовито нападати". Герой письменника, лікар, який проживає за службовим обов'язком у віддаленому тропічному селі, раптово відкриває в собі нестримну пристрасть до суворої, холодної жінці. У стані цієї одержимісті, яку сам герой постійно порівнює з поширеним в тих місцях "амок", герой робить одну дурницю за другою ...
Цвейг не пише про чесноти. Цвейг пише про надлам, про ті моменти, коли нами починають правити емоції, а не розум. Тому й вчинки героїв варто оцінювати сперше не головою. Вкрай емоційна вистава, яка викликала багато почуттів, гіркоти і навіть сліз, згадували юнаки.



Немає коментарів:

Дописати коментар