неділю, 9 вересня 2018 р.

9 вересня 190 років з дня народження Льва Толстого

Він відмовився від Нобелівської премії і авторського права, ненавидів гроші, був вегетаріанцем і в старості почав ходити босоніж, був противником державної системи, а за відхилення релігійних авторитетів відлучений від церкви,виступав на стороні селян.Таким його не знав ще ніхто. Його ім’я — Лев Толстой. Протягом усього свого життя він шукав сенс життя і загального щастя, які знайшов в простому слові — добро.


Лев Толстой — відомий російський письменник. Найвідоміші твори — «Війна і мир», «Анна Кареніна».

Роман Толстого «Війна і мир» спочатку називався «1805», потім «Все добре, що добре закінчується» і «Три пори». За свідченнями дослідників, роман переписувався 8 разів, а окремі його епізоди — більше 25 разів. При цьому сам автор ставився до твору скептично. У 1871 році він написав Фету в листі: «Як я щасливий … що писати дрібниць багатослівних кшталт « Війни» я більше ніколи не стану».

Роман Льва Толстого «Анна Кареніна» починається фразою: «Всі щасливі родини схожі одна на одну, кожна нещаслива сім’я нещаслива по-своєму». На підставі цього афоризму виведений так званий принцип Анни Кареніної, який застосовують для опису систем в різних науках. Наприклад , Джаред Даймонд з його допомогою пояснює, чому людиною було приручено так мало тварин — для успішного приручення необхідно збіг декількох факторів, а відсутність одного з них робить одомашнення неможливим. Економісти використовують принцип Анни Кареніної, кажучи про адаптацію систем до зовнішнього середовища та їх поведінку в період кризи: все добре пристосовані системи мають однакові риси, а все непристосовані системи не справляються з адаптацією кожна по-своєму.
Улюбленими композиторами Толстого були Бах, Гендель і Шопен.


Брав участь у Кавказькій війні, обороні Севастополя, нагороджений орденом і медаллю за виявлену відвагу.
Ідеї ​​Толстого непротивлення злу насильством, викладені в роботах письменника, такі як «Царство Боже всередині вас», зробили сильний вплив на молодого Махатму Ганді, який згодом очолив націоналістичний рух Індії і домігся її мирного відокремлення Англії в 1947 році.
Лев Толстой до кінця своїх днів називав себе християнином, хоча за постановою Синоду він був відлучений від православної Церкви. Це аж ніяк не завадило йому в 70 -х роках серйозно зацікавитися окультизмом . Маючи розбіжності з церквою, Толстой створив власне християнське вчення, яке називалося «Толстовство» . Вчення мало багато сподвижників, одним з яких був М. Булгаков автор роману » Майстер і Маргарита».
Помер Толстой під час подорожі, в яку вирушив після розриву з дружиною у похилому віці. Під час переїзду Лев Миколайович захворів на запалення легенів, зійшов на найближчій великій станції ( Астапово ), де в будинку начальника станції помер 7 листопада 1910.
У сім’ї Толстих народилося 13 дітей, з яких 5 померли в дитинстві .

Лев Миколайович залишив нам 165 000 аркушів рукописів, повну збірку творів у 90 томах, написав 10 тисяч листів. 
https://dovidka.biz.ua/tsikavi-fakti-pro-lva-tolstogo/

Немає коментарів:

Дописати коментар