середу, 25 жовтня 2017 р.

Бібліотечні заходи до 74 - річчя визволення міста Кам'янське від фашистських загарбників.

24 жовтня у територіальному центрі обслуговування пенсіонерів  відбулася патріотична година до 74 - річчя  визволення міста Кам'янське  від фашистських загарбників «Збережемо пам’ять про подвиг».




В історії українського народу події Другої світової війни посідають особливе місце. За своєю глибиною, трагізмом і героїкою вони помітно вивищилися над іншими і набули епохального значення. Певною мірою обумовлено це й тим, що донині живі учасники війни, носії історичної пам’яті про неї – ті, хто воював зі зброєю в руках, навчався, працював, відбудовував країну. Пам’ять про війну є духовно-історичним надбанням нашого народу, що витворює підвалини його самодостатності й самобутності, і водночас, – органічно інтегрує його в загальноцивілізаційний потік, підносить до рівня інших народів, які активно творили історію.
Звільнення міста Камянське було частиною великого літнього наступу Червоної армії в 1943 році. У вересні першими на територію нашої області вступили війська Степного і Південно-Західного фронтів. Тепер уже радянські війська форсували складну природну перепону - Дніпро. Гітлерівці перетворили оборонні споруди на правому березі Дніпра в так званий "Східний вал європейської міцності". Берегові лінії ріки були обладнані дотами, дзотами, артилерійськими позиціями, окопами в декілька рядів, дротовими загородженнями і протитанковими ровами. Уздовж оборонного рубежу проходила шосейна дорога, що зв'язувала всі укріплення і дозволяла маневрувати силами.
На Дніпропетровському напрямку наступ вели війська Південно-Західного (із 20 жовтня 1943 р. 3-го Українського) фронту під командуванням генерала армії Р. Я. Малиновського і Степового (із 20 жовтня 1943 р. 2-го Українського) фронту під командуванням генерала армії І. С. Конєва. Опір ворога був врешті-решт зламано. Війська 3-го Українського фронту 25 жовтня звільнили Кам’янське. У боях за Кам’янське також треба відзначити війська генерал-майора В. В. Глаголєва, генерал-майора І. С. Кособуцького, генерал-майора авіації В. О. Судця, уродженця Дніпропетровська, артилеристів генерал-лейтенанта М. І. Недєліна і генерал-майора М. С. Алексєєнка. Багато воїнів були удостоєні звання Героя Радянського Союзу – розповідала завідувач абонементом Центральної міської бібліотеки ім.. Т.Г. Шевченка Юлія Задорожня відвідувачам територіального  центру обслуговування пенсіонерів на патріотичній годині «Збережемо пам’ять про подвиг». 

Також для ветеранів війни та дітей війни лунали вірші та пісні воєнних років. 

На прохання вчителів молодшої школи НВК№13, бібліотекарі філії№4 разом з вихованцями  4-х класів, у День визволення міста здійснили пішохідну екскурсію до пам’ятника Галині Романовій. 
Адже 25 жовтня ще й  день народження Галини Федорівни .І це єдине місце на Черемушках(окрім військового цвинтаря),де можна вклонитися всім героям,загиблим у роки війни.
 Цей скромний монумент розташований в сквері біля колишньої 30-ї школи. Торік в сквері комунальні служби міста навели лад. Поряд розташований майданчик, де відпочивають батьки з дітьми, на клумбах пломеніють сальвії. Сам пам’ятник теж підновили. Тому, в таке місце прийти приємно, і знаходиться воно неподалік школи і бібліотеки.
Розповісти дітям про  драматичнІ події далекої осені 1943, подвиг героїв,які визволяли наше місто,а також і  долю землячки , що заплатила молодим життям за участь в антифашистській організації, яка мала зухвалу та благородну мету, якій не судилося справдитися. Діти уважно слухали схвильовану розповідь бібліотекаря-екскурсовода. Разом поклали квіти до підніжжя пам’ятника,вклонилися всім героям .
Діти читали вірші, присвячені визволителям, усвідомлюючи, якою важкою була боротьба з фашизмом, і зусилля кожного, хто боровся, варте поваги і світлої пам’яті.

Немає коментарів:

Дописати коментар