понеділок, 3 серпня 2020 р.

Другий Кобзар Тараса Шевченка

Нова збірка творів поезій Тараса ШЕВЧЕНКА вже в бібліотеці на Шевченка м. Кам'янське


Книгу впорядкував і підготував до друку Тарас Шевченко, дав назву і написав передмову. Проте 5 квітня 1847 року поета заарештували у справі Кирило-Мефодіївського братства разом із рукописом, який нині зберігається в Інституті літератури ім. Т.Г. Шевченка НАН України. Зараз нереалізована ідея самого Тараса Григоровича відтворена.


Нинішнє видання – унікальне, це – перша публікація шевченківського раритету, творчий звіт поета за 1841–1847 роки.

Збірку презентував “Видавничий дім “Андрій” м. Кам'янське спільно з Інститутом літератури імені Тараса Шевченка НАН України. Організатор та автор проєкту, заступник директора Інституту літератури ім. Т.Г.Шевченка НАНУ Сергій Гальченко.

Директор видавничого дому “Андрій” Андрій Яловий зазначив, що нині добре сприймається продукт якісний і добре проілюстрований. Тож “Другий “Кобзар” проілюстрований фрагментами акварелей Тараса Шевченка з альбому 1845 року і малюнками його друзів Михайла Башилова та Якова де Бальмена з маловідомої рукописної збірки віршів Шевченка 1844 року.
“Працюючи над ілюстраціями, ми повторювали процес реконструкції, розпочатий Сергієм Гальченком, який реконструював подію, що не відбулася, а ми — фрагмент того середовища. Тому у нас факсиміле з’явилося паралельно з канонічним текстом, потім з’явилася транслітерація... Ми наполегливо працювали над дизайном, папером, відтінками кольорів. І переконані, що ставлення до справи, щира енергетика конвертується в якість”, - сказав Яловий.

Але це видання унікальне ще й тим, що містить тексти поезій Тараса Шевченка паралельно у трьох варіантах - автографи поета, транслітеровані відповідники автографів та текст за чинним правописом. Причому факсимільна репродукція з автографами поезій 1846-47 років та передмова Шевченка є першою публікацією шевченківського раритету.

Книга вийшла накладом 500 примірників: “Але ми ставимо собі завдання зробити не менше 50 тисяч. Бажано, щоб ця книжка потрапила в кожну бібліотеку і в кожну родину”, - підкреслив видавець.

Усі кошти з продажу «Другого Кобзаря» та усі благодійні внески будуть використані виключно на друк і поширення нових накладів у рамках проекту «Кобзар у кожну родину».

Другий Кобзар можна придбати:
1. Центральна міська бібліотека ім. Т.Г.Шевченка за адресою пр.Тараса Шевченка,14 
Контактний телефон 0976042186 
Вартість книжки - 250 грн.

2. Замовити за посиланням https://ukrknyga.com
Вартість книжки - 250 грн + послуги пошти.

Немає коментарів:

Дописати коментар