четвер, 6 серпня 2020 р.

Жінка в золотому:кіно на вечір п'ятниці

Це біографічний драматичний фільм 2015 року режисера Саймона Кертіса, сценарій написаний Олексієм Кей Кемпбеллом про   Марію Альтман, яка  відсудила в Австрії свою спадщину  картини, написані художником Густавом Клімтом для її сім'ї. Одна жінка судилася з цілою державою. І виграла разом з недосвідченим, але відважним молодим адвокатом. На це пішло 7 років їхнього життя.
Яка вона, «Золота Адель»? «Постійно страждає головним болем, курить як паротяг, жахливо ніжна з важким характером. Натхненне обличчя, самовдоволена і елегантна»- так згадує свою улюблену тітку Адель її племінниця Марія Альтман.
На одній з найдорожчих картин світу (її ціна - 135 млн доларів США!) Зображена 26-річна Адель Блох-Бауер, яка належить до обраного кола єврейської буржуазії в Австрії. Її батько, Моріц Бауер, був великий банкір, а чоловік, Фердинанд Блох, володів цукровим виробництвом.

Адель любила збирати у себе вдома вечори, на яких була австрійська інтелігенція. Бував на цих вечорах і Густав Клімт (1862-1918) - модний в той час і неординарний художник, один з найяскравіших представників віденського модерну.

Чому саме Адель зображена на культовому портреті Клімта? Кажуть, що ця прекрасна єврейка приковувала до себе погляд і закохувала в себе. Є версія, що і Клімт не втримався, і між ними зав'язався роман — і весь Відень обговорював цю подію. Але в єврейській родині ні про яке розлучення і мови бути не могло! Тоді Фердинанд почав думати, як без зайвого шуму повернути Адельку (він завжди називав її тільки так).

І вигадав щось геніальне: він замовив у Клімта портрет Адель, з умовою, що художник повинен зробити 100 ескізів. Гонорар був великий, а штраф за невиконання роботи перевищував його в десятки разів. Навіщо все це? Фердинанд знав, що Клімт часто міняв жінок, муз, натурниць, і Аделька йому просто набридне. Художник виконав свою роботу, а Фердинанд мав рацію — Адель йому набридла.

Друга версія більш звичайна і менш романтична: Фердинанд Блох просто захотів подарувати своїй дружині її портрет, але такий, щоб він запам'ятався на століття. Крім «золотого портрета», Адель зображена ще на трьох картинах Густава Клімта.

У своєму заповіті Адель Блох-Бауер просила свого чоловіка передати обидва портрети разом з ще чотирма пейзажами кисті Густава Клімта Австрійській галереї. Але доля розпорядилася по інакшому.

Адель Блох-Бауер була слабка здоров'ям і померла дуже рано від менінгіту — в 1925 році.

Як бачимо, бажання Фердинанда Блоха виповнилося: всі герої подій пішли у світ інший, а «Золота Адель» з нами, і буде жити крізь століття, як і хотів її чоловік.

Раджу. Фільм годний перегляду, але на жаль, є один недолік — озвучка.

Немає коментарів:

Дописати коментар