пʼятницю, 27 березня 2020 р.

ПанікиNET


Одні шукають заспокоєння в книгах, інші у фільмах, треті накопичують сертифікати у всіляких дистанційних курсах. Дехто "подорожує"світом, відвідуючи музеї, театральні вистави, концерти. Можливості Інтернету безмежні. Кожний шукає свої методи у боротьбі з пандемією.




А жителі Норвегії борються з пандемією за допомогою дюгнада - одній з найважливіших общинних традицій, поширених у наші дні, - взаємодопомозі в праці, або дюгнад ( dugnad ).

Для норвежців дуже важлива солідарність, тому і дюгнад є величезною частиною життя. Саме слово походить від давньонорвезького дієслова зі значенням «підтримати допомогою» і в 2004 році було вибрано телеглядачами найбільшого мовного шоу норвезьким національним словом.

Зазвичай у дюгнада буває одна з двох цілей. Перша — допомогти сусідові, якому важко впоратися з великим обсягом роботи.
Дюгнад другого типу — найпростіший і швидкий спосіб вирішення спільних проблем: залити на подвір'ї каток або поставити гірку, прибратися на пляжі, підняти / спустити на воду яхти в гавані, розібрати підсобку шкільного оркестру, перевезти щось для своєї організації тощо.

Жодна знаменитість не дозволить собі пропустити нічого з перерахованого вище, тому що це непристойно, неприйнятно і небезпечне занадто великими втратами для репутації.

Дюгнад - це такий особливий вид солідарності, до якого сьогодні закликають норвезькі прем'єр, міністри й знаменитості. Вони просять норвежців не
виходити на вулицю, щоб не розносити вірус. Або посидіти з дітьми сусіда, якщо він не перейшов на "удаленку". Або принести їжу старенькій сусідці. Або організувати доставку з аптеки чи магазину, навіть якщо раніше ви таким не займалися. Або скинутися на допомогу малому бізнесу і тим, хто без постійної зарплати. Ось такі чудові люди.
Джерело: https://arzamas.academy/mag/811-norwegian
Ольга Дробот "11 слів, що допомагають зрозуміти культуру Норвегії"

Немає коментарів:

Дописати коментар