середу, 11 березня 2020 р.

Тарас Шевченко без пафосу

Бібліотекарі Кам'янського шукали справжні, правдиві й щирі слова про людину, яка жила, кохала, творила, робила помилки, страждала, намагалася бути щасливою. Чи вдалося Тарасові віднайти свій шлях, вибудувати своє життя таким, про яке мріяв.
На допомогу нам були рок-музиканти, мистецтвознавці, режисери, художники, актори, літератори, декламатори, наші друзі, колеги й, безумовно, самі читачі.


Бібліотекарі бібліотеки-філії № 5 мають чудову традицію — читати вірші у форматі "нон-стоп": діти декламують вірші без перерви — один починає, наступний закінчує. Хто збивається, залишає коло читців.

Дійсно, дух змагання захоплює. Бібліотекарі читального залу бібліотеки на Шевченка запропонували студентам медичного коледжу спробувати себе у поетичному батлі за творами Тараса Шевченка.


Двобій у парах був запеклим. Читали всі! Читали й ті, хто вірші не любить, не читає їх зовсім і не вміє декламувати, навіть мови не знає, як хлопець з Азербайджану. А друзі для чого? Читали усі вголос, допомагаючи другові.


Журі визначило переможця. Він отримав свій приз, а бібліотекарі— задоволення від добре виконаної роботи, бо переможцями батлу стали всі. 


Коли ще можна за одну годину прочитати відразу понад 50 віршів поета? 


Бібліотекарі намагалися бути творчими: створювали буктрейлери, відеофільми "Шевченкіана кам'янської родини", он-лайн вікторини, мультимедійні презентації "Топонімічна шевченкіана Кам'янського", майже історичну розвідку здійснили у минуле нашого міста, відтворивши події 1943 року: святкування дня народження Тараса Шевченка в окупованому Кам'янському.


Виявляється, 10 березня 1943 р. в день пам'яті Тараса Григоровича Шевченка в приміщенні Кам'янського Українського драматичного театру відбулось урочисте святкування за такою програмою: доповідь про життя та діяльність Т. Г. Шевченка, концерт театрального хору та капели бандуристів. І свідки цієї події віднайшлися — старійшина краєзнавчого товариства "Кам'янське-Дніпродзержинськ" Едуард Смейкал. Безцінні спогади.

Згадали про унікальну подію, що днями сталася у видавничому домі "Андрій"(м.Кам'янське), який здійснив мрію поета, впорядкувавши й підготувавши до друку - «Другий «Кобзар», що також належить Тарасові Шевченку.


Тарас Григорович написав передмову та підготував рукопис для видавництва. 5 квітня 1847 року поета заарештували у справі Кирило-Мефодіївського братства. Вилучили й "Кобзар", який до 1907 року перебував у архівах департаменту поліції в Петербурзі.

Нині він зберігається в Інституті літератури ім. Т.Г. Шевченка НАН України.

Факсимільна репродукція із автографами поезій 1846–1847 років та передмова автора в складі «Другого Кобзаря» є першою публікацією шевченківського раритету.

Збірка є своєрідним творчим звітом поета за 1841–1847 роки.

Вперше тексти поезій Тараса Шевченка представлені у трьох варіантах: за чинним правописом, автографами поета і транслітерованими відповідниками автографів.

«Кобзар» проілюстрований фрагментами акварелей самого автора і малюнками його друзів Михайла Башилова та Якова де Бальмена з маловідомої рукописної збірки Wirszy T. Szewczenka 1844 року.

Придбати книгу можна тут: https://ukrknyga.com/

ХХІ століття потребує Шевченка не менше, ніж його потребували минулі століття. Торуймо свій шлях до Тараса, щодня неквапливо вчитуймось у кожен рядок, сприймаємо серцем і розумом кожен образ і думку Кобзаря.

Немає коментарів:

Дописати коментар