вівторок, 28 серпня 2018 р.

Кіноклубні фестивалі європейського кіно в бібліотеці

Усе літо читачі нашої бібліотеки охоче кінофестиваліли.
За підтримки Міністерства закордонних справ Німеччини, Goethe-Institut Україна, Посольства Швейцарії в Україні, Представництва Європейського Союзу в Україні, "Артхаус Трафік Клуб» влітку в юнацькому відділі бібліотеки на Шевченка м.Кам'янське пройшли безкоштовні кіносеанси в межах фестивальних програм швейцарського, німецького та європейського кіно. 
Червень пройшов під знаком німецького кіно. Знайомилися з пригодницьким фільмом «Амелі тікає»(режисер Тобіаш Віеманн), який розповідає про дівчину Амелі, яка хворіє на астму, тож її відправляють у клініку на лікування. Амелі не подобається у лікарні і вона готує втечу та знаходить друга. Разом вони намагаються дістатися вершини гори, де вона, за стародавньою легендою, може зцілитися.




У липні  щосуботи кіноманам презентували найактуальніші художні фільми Швейцарії останніх років: фильми "Стрікер", "Щоденник мого розуму", "7 днів", "Божественний порядок". Це ще раз доводить, що Швейцарія — це не лише країна банків або якісних годинників, Альпійських гір та шоколаду, а й кінодержава. 

Картина швейцарської режисерки Петри Фольпе «Божественний порядок» розповідає про історію молодої жінки, матері двох синів і домогосподарки, що разом із родиною мешкає у невеличкому швейцарському містечку, і в один момент починає боротися за виборче право для жінок. 


Розподіл суспільних ролей початку 1970-х років у Швейцарії видавався наперед і назавжди заданим і незмінним. Політика — чоловікам, а жінкам — пилотяг. «Жінка в політиці є явищем, що суперечить божественному порядку речей», — говорить одна із противниць жіночої політичної емансипації в Швейцарії. Ця фраза не вигадана, а документальна цитата, яка дала назву всьому фільму.

«Щоденник мого розуму» режисерки Урсули Майєр також засновано на реальній історії з кримінальним та психологічним присмаком. Швейцарський старшокласник Бенджамін Феллер, що задумав убити своїх батьків, надсилає своїй учительці французької мови та літератури (яку грає Ардан) свій щоденник, виконуючи завдання розказати про своє життя у шкільному творі. Лист, що він надіслав, потрапляє до вчительки вже після того, як юнак скоїв злочин, і здався поліції.. Головне явище, яке хоче показати режисер — шокова хвиля, яка накриває всіх осіб, дотичних до злочину та його розкриття і засудження.


Комедійна стрічка «Стрікер» — це чорна комедія режисера Петера Луїзі, яка розповідає про явище стрикінгу, коли хтось, не залежно від статі, з’являється оголеним у публічному місці.

 

Любовна драма «7 днів» режисера Роландо Кола оповідає історію коротких, але красивих стосунків між Іваном та К’ярою, що приїхали на Сицилію, щоб допомогти підготувати все до весілля його брата Річарда з її подругою Франческою.


Минулого тижня завершився фестиваль європейського кіно. Бібліотекарі  для показу обрали фільми-події: драму «На межі» з Діане Крюгер від Фатіха Акіна,  трагікомедію «До побачення там, нагорі».
У драмі «На межі» життя Каті (Діане Крюгер) воднораз змінюється назавжди: від бомби під час теракту загинули її чоловік і син. Досить швидко поліція затримує підозрюваних — молоду пару з неонацистським минулим, оскільки атака мала расистський мотив. Зрозумівши, що справа не закінчиться заслуженою відплатою, головна героїня бере справу у свої руки.


Фільм "До побачення там, на горі" заснований на реальних випадках афер на солдатських пам'ятниках, що відбувалися у Франції в 20-х роках XX століття, знятий по роману-бестселеру "Велике шахрайство" Пьєра Леметра у 2013 році.
Це шоста повнометражна кіноробота французького актора і режисера Альбера Дюпонтеля. І його шоста самостійна головна роль.

 

Усі фільми ліцензійні, надавалися в українській озвучці або з субтитрами у високій якості. Більшість фільмів - лауреати та призери престижних конкурсів та кінопремій.Кожний фільм жваво обговорювався гладачами.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар