суботу, 25 серпня 2018 р.

Читання на вихідні

Життя Бенджаміна Франкліна, судячи з його автобіографії, це історія успіху. 

Він був одним із засновників США, політичним діячем, дипломатом, вченим (експериментував з електрикою), письменником, журналістом, видавцем (мав власну газету), масоном. 

Він 300 років тому жив за правилами, актуальність яких підтверджується сучасними людьми. Так, видатний американець склав собі список з 13 якостей, кожну з яких тренував щотижня, щоразу до неї повертаючись, щойно у цьому виникала потреба. Наприклад, він дав собі слово їсти не переїдаючи, більше слухати – менше говорити, тримати всі свої речі в порядку, бути ощадливим, трудолюбивим, щирим. 


Виходець з бідної родини, в якій було 17 дітей, а батько не мав грошей навіть на коледж, Франклін досяг такого успіху у стількох сферах, який наразі видається чимось надзвичайним. Без миттєвого зв’язку, гаджетів, авто та інших пристосувань, які зараз полегшують життя кожному з нас, відтак, сприяють нашому як кар’єрному зростанню, так і внутрішньому щастю. Але чи отримуємо ми те, чого хочемо? 

Про професійну сферу Бенджамін говорив: «Якщо хочеш стати успішним, проси про це свою дружину». А ще, що людей потрібно навчати так, як би ви їх не вчили: подавати їм це таким чином, ніби вони це знали, але забули. Чим не геніально? 

Про політику Франклін казав наступне:
  • Великі світові події, війни, революції і так далі задумуються і ведуться партіями. 
  • Погляди цих партій визначаються їх поточними спільними інтересами або тим, що вони вважають за свої інтереси. 
  • Відмінність поглядів цих різних партій викликає всю плутанину. 
  • У той час, як партія йде до спільної мети, кожна людина переслідує свої особливі приватні цілі. 
  • Як тільки партія досягне цієї спільної мети, кожна людина починає піклуватися про свої приватні інтереси; тим самим вона вступає у протиріччя з іншими, і в партії відбувається розкол, що викликає ще більшу плутанину. 
  • Серед тих, хто займається громадськими справами, лиш деякі думають тільки про благо своєї країни, що б вони при цьому не говорили. І, хоча їхні дії приносять реально благо країні, люди від самого початку розглядають свої інтереси в контексті інтересів батьківщини, відтак, що б вони не робили, вони не діють з альтруїстичних міркувань. Ще менша кількість людей керується в громадських справах благом всього людства. 
Книга попри те, що багата на цінні думки та поради, власноруч написана автобіографія, але на жаль обривається на півслові – по прибуттю Бенджаміна в Лондон, відтак, втрачається завершеність. Повну біографію видатного американця написав вже у 21 столітті Уолтер Айзексон.

Відомі вислови Бенджаміна Франкліна:

* Велика імперія, як і великий пиріг, найлегше об'їдається з країв.
* Шлюб без любові чреватий любов'ю без шлюбу.
* У цьому світі неминучі лише смерть і податки.
* Якщо хочете дізнатися недоліки дівчини, похваліть її перед подругами.
* Якщо хочеш позбутися гостя, який надокучає своїми візитами, дай йому в борг грошей.
* Якщо хочеш мати дозвілля, не витрачай часу дарма.
* Якщо хочеш міцно спати, візьми з собою в ліжко чисте сумління.
* Легше придушити в собі перше бажання, ніж задовольнити всі наступні.
* Майстер знаходити виправдання рідко буває майстром у чому-небудь ще.
* Досвід – це школа, в якій уроки коштують дорого, але це – єдина школа, в якій можна навчитися.

* Витрачайте менше, ніж заробляєте, – ось вам і філософський камінь.  

Немає коментарів:

Дописати коментар