понеділок, 25 червня 2018 р.

Розарій-квітучий оазис Кам'янського

Гадаєте, що промислове місто  – сіре та не цікаве? Я готова переконати вас у протилежному! 

У нашому місті поруч зі сквером палацу культури «Хімік», знаходиться одна з екологічних пам'яток промислового Кам’янського-куточок природи «Розарій», створений добрими руками робітників ПАТ «ДніпроАзот», чудовий сад безперервного цвітіння з дивовижними ландшафтами та унікальною флорою. Розарій не випадково називають місцевою «квітковою казкою»: прекрасні квіти тут майже у кожному куточку.

Разом з моїм колегою-бібліотекарем відділу абонемента, який є знавцем ботаніки, агрономії, дендрології, Андрієм Енбулатовим спектоним днем мандрували розарієм.Тут завжди буяє розмаїття природних фарб.
У саду ростуть сорок видів декоративних рослин:троянди, магнолії, бузок, тюльпани,іриси,петунії,айстри, деревоподібні  півонії тощо.
Є  унікальні дерева. Це, в першу чергу,-модрина, струнке високе  дерево родини соснових. Модрина,  на відміну від наших зимових красунь ялин, листопадне хвойне дерево. Восени її хвоя забарвлюється в золотаво-жовтий колір і опадає.




          
Добре прижилися  рододендрони і самшит.
Рододендрони - це ніжні і тендітні рослини. В них абсолютно різне за формою та кольором листя, але поєднує ці верескові рослини рясне та довге цвітіння дуже гарними, досить великими квітками.
Самшит, або друга його назва «буксус»,-багаторічна вічнозелена рослина, яка своїм виглядом здатна радувати будь-кого протягом всього року. Він - найпоширеніший кущ в ландшафтному дизайні, його використовують для оформлення клумб, створення декорацій.




Квітнуть і наповнюють повітря неповторним ароматом 2500  трояндових кущів та жасмину.

Милують зір чарівні канни - червоні, білі і жовті,  а також айстри та хризантеми.  Жовтим килимом  прикрашає поляну вербейник,  квітучій  дуже пишно і тривало.
На альпійській гірці  затишно себе почувають  мальовничий арабіс і  чарівні седуми (очитки), що в період цвітіння утворюють справжній гобелен з пишних квітів. Декоративні не тільки їхні  квіти,  але й яскраво забарвлені листочки.


Седум, - квітка медонос, - приваблює  безліч бджіл, джмелів і метеликів.
Забарвлення кольорів  тагетеса, славнозвісних чорнобривців, украй різноманітне - всі відтінки жовтого, помаранчевого, червоного, білого, золотистого до коричневого кольору.
Впізнали? Це-інжир.



А це деревоподібна півонія



Сад поділений на алеї з чудовими назвами: «Поляна казок», «Здоровя», поляни «Червоних тюльпанів» і «Жовтих лілій».


Дійсною родзинкою розарію є невеличкий штучний ставок з черепашками. В Україні зустрічається лише один вид — європейська болотна черепаха.Щороку їхня кількість у ставочку збільшується. Сьогодні я нарахувала 25. Але усім місця вистачає.




В розарії відчувається атмосфера турботи і позитиву. У його тінистих алеях дуже приємно відпочивати і заряджатися ароматом, енергією прекрасних рослин.








До розарію можна ходити щотижня і завжди побачите щось новеньке, дуже запашне і квітуче.

5 коментарів:

  1. Дякую!Приємно чути! Спасибо!Приятно слышать.

    ВідповістиВидалити
  2. Дуже поетичний допис.А місце це,дійсно,чудове.Особливо потрібен цей розарій дітям нашого промислового міста.А біля басейну з черепашками невгамовні діти завмирають на годину.А ще цікава історія появи цього квітучого саду,але то вже інша сторінка

    ВідповістиВидалити
  3. Чекаємо на нову екскурсію. Щоб було з ким поділитись ємоціями.

    ВідповістиВидалити