пʼятницю, 26 травня 2017 р.

Українці, що змінили світ.

Пізнавальна експедиція «Українці, що змінили світ», яку підготували працівники бібліотеки – філіалу № 5 (Харківська, 67), викликала несподівано великий інтерес з боку викладачів СЗШ № 29. Діти також зацікавилися цією темою. Вони були вражені кількістю наших співвітчизників, які заявили про себе на весь світ своїм професійним і творчим доробком.













Перша частина заходу була присвячена українським науковцям та винахідникам. Це такі видатні постаті як Ігор Сікорський (авіаконструктор, що створив проект гелікоптера), 













Сергій Корольов (конструктор ракетно-космічної техніки), 


Володимир Хавкін (лікар-біолог, розробник першої вакцини проти чуми та холери). Для жителів Індії став майже національним героєм. В цій країні було вакциновано понад 4 мільйонів людей. Видатний вчений був призначений головним бактеріологом Індії та директором Бомбейської протичумної лабораторії. Пізніше ця лабораторія була перетворена в Інститут Хавкіна.



Федір Піроцький (розробив схему першого електричного трамваю).



У другій частині експедиції діти дізналися про українських програмістів та митців зі світовим ім’ям. 
Макс Левчин, киянин, який залишив батьківщину в 16 років, вже в 27 років заснував найвідомішу в світі систему платежів - PayPal. 


Одеситка Соня Делоне, модельєр, підкорила світ моди вимогливої Франції, запропонувавши сучасним леді змінити бісер і пір'я на мінімалістичні пальто і сукні прямого крою з геометричним принтом.  


Серж Лифар (Сергій Лифар),  український балетний танцівник та хореограф, відомий як один із найвидатніших танцівників XX століття, почав займатися балетом в 17 років. Його талантом і особистістю захоплювалися всі художники і критики. Дотепер його називають богом танцю. Серед друзів Сержа – Пабло Пікассо, Сальвадор Далі, Коко Шанель. А ось від громадянства Франції танцюрист відмовився. "Я українець і цим пишаюся", – так відповів геній на пропозицію Шарля де Голля.



Згадані тут ім’я це далеко не всі постаті, про яких дізналися наші гості. Про деяких великих українців учні дістали уявлення під час перегляду двох міні-фільмів: «ТОП-5 відкриттів українців, які змінили світ» і «Топ-10 відомих людей родом з України».
Заключною думкою нашої експедиції стало усвідомлення надзвичайної талановитості українців, які дивували і продовжують дивувати не тільки власну країну, а й увесь світ.

Немає коментарів:

Дописати коментар