пʼятницю, 26 травня 2017 р.

Євротур літератур в Центральній бібліотеці для дітей.

До Дня Європи в Україні колектив Центральної бібліотеки для дітей (майдан Петра Калнишевського,1а) підготував низку заходів по просуванню дитячої літератури європейських письменників.
Учням 4а класу колегіуму №16 запропонували скласти не простий, а літературний пазл "Пеппі чи Мальвіна". Діти почули історії про те, як народилися улюблені героїні, ким були їхні літературні мама і тато, підспівували, коли з екрана лунали пісні Пеппі і Мальвіни, а коли захотіли підкріпитися, зробили " літературні сандвічі"з місця проживання,зовнішності і друзів наших героїнь. А найбільше захоплення викликав конкурс з перевдягання, коли двом дівчаткам їхні однокласники допомогли перетворитися на справжніх казкових героїнь. Пазл остаточно склався, коли всі зрозуміли, що у казкових дівчат дуже багато спільного: вони добрі, щедрі, гарні подруги, а ще мають веснянки.


Книжкове кафе "Шведський стіл"відкрилося  для учнів 4 в класу колегіуму №16 .В кафе діти познайомилися з країною Швецією і історією "шведського столу",який став популярним у всьому світі.Цитати з літературних творів познайомили дітей з традиційними стравами шведів.Потім вдалися до практики.Спроба сервірувати стіл приборами виявилася невдалою,а от зі "стравами"впоралися добре і на столі з'явилися "варена шинка","окіст","кров'янка","млинці","пироги" та інші шведські смаколики.Накрили і солодкий стіл,а потім почали змагання з гостями- Карлсоном і Пеппі.На кращого Карлсона хлопці їли оладки на швидкість,а на кращу Пеппі дівчата пили гарячий шоколад з булочками.Для інших гостей запропонували випити лимонад на швидкість.Як стверджує шведське прислів'я "Кухня-найкраща кімната в домі" і ми разом з дітьми намагалися створити затишну атмосферу в нашому книжковому кафе.


До днів Європи в Україні підготували літературний каламбур"Піноккіо-брат Буратіно".Учні СШ №31 дізналися історії створення відомих дитячих книг про Піноккіо і Буратіно,здіснили подорож до Італії,де народилась дерев'яна лялька з довгим носом і де туристів ваблять Венеція,гондоли,Пізанська вежа і розвалини стародавнього Риму.Діти знайшли багато спільного у цих химерних героїв і багато відмінностей,такий собі літературний каламбур. Наостанок спробували намалювати окремо ніс,очі,волосся,рот,шапочку Буратіно і результат виявився несподіваним.


На літературному батлі"Карлсон проти Мюнхгаузена" побували учні 4 б класу колегіуму №16.Вони познайомилися з найвідомішими в світі фантазерами,які народилися в різних країнах у різні часи.Почули цікаву інформацію про Німеччину і Швецію.Познайомилися з літературним татом Еріхом Распе і мамою Астрід Ліндгрен.Від читання уривків з книг перейшли до їх практичного втілення-"літали на ядрі",як Мюнхгаузен,будували піраміду і робили мумію,як Карлсон.


Євротур літератур до Дня Європи в Україні завершився позитивними враженнями читачів і бібліотекарів!

Немає коментарів:

Дописати коментар