середу, 8 березня 2017 р.

Кохана, бажана, щаслива – 5 книг про жінок.

Численні премії та екранізації, яких удостоїлися ці романи – найкраще підтвердження “весняних” істин про те, що саме вони – романтичні музи, хранительки і берегині – дарують усім нам жагу до життя.

Тоні Моррісон. Кохана. – Х.: Фабула, 2017

 



В основу цього роману, нині визнаного вже класичним, покладено реальні події в штаті Огайо, що сталися наприкінці 19 століття. Жага до життя, рабовласницькі стосунки, родинна трагедія і всеперемагаюча любов матері до доньки – ось основні колізії, що досі роблять “Кохану” найцікавішим жіночим чтивом сьогодення. Навіть після жахливої трагедії образ дочки, втілений у привиді, не може зникнути з материнського серця, а генетична пам’ять і незцілима образа, випалена в серцях, не може бути виправдана заявами про рівність та єдність білих і темношкірих американців. Роман Кохана був удостоєний Пулітцерівскої премії (1988), а згодом на її авторку чекала Нобелівська премія (1993) До речі, при отриманні премії авторка заявила, що “немає жодного відповідного пам’ятника, дошки, надгробку, стіни, парку, фойє хмарочоса”, які б увічнювали пам’ять людей, забраних у рабство і привезених в США. “Немає навіть крихітної лавки біля дороги, – додала вона. – І оскільки такого місця не існує, книга буде грати цю роль”. Після палкої промови авторки роману у важливих історичних місцях, пов’язаних з рабством в США, почали встановлювати “меморіальні” лавки на знак скорботи і прощення.

Наталія Гурницька. Мелодія кави в тональності сподівання. – Х.: Клуб Сімейного Дозвілля, 2017

 



Перша частина цього роману львівської авторки стала справжнім бестселером. Його продовження – це історія головної героїні, української дівчини Анни, яка після смерті свого красеня-чоловіка, старшого за неї польського шляхтича, змушена виживати в оточенні тодішнього суспільства. Будучи вагітна, але вже в статусі дружини, а не коханки заміжнього чоловіка, як у першій частині роману, вона стикається з гіркою іронією долі. Величезний маєток, анфілади кімнат, розкішні меблі, численні слуги – все це їй належить за правом вдови і майбутньої матері шляхтича, але справжнього щастя їй не звідати. Натомість даються взнаки правила і закони львівського суспільства, за якими заміжня жінка, будучи вагітною, не вільна вийти навіть на прогулянку. Авторка роману довгий час працювала в архівах, щоби з усією прискіпливістю, детальністю та історичною достовірністю втілити у своєму творі побутову екзотику старовинного Міста Лева. Події, що відбуваються в “Мелодії кави в тональності сподівання”, романтичний флер епохи, а також муки і радощі молодої жінки, описані з виразним психологізмом, варті екранізації, що повністю розкриє задума авторки ще й у цій, видовищній площині.

Лорі Нельсон Шпільман. Список бажань. – К.: КМ-Букс, 2016

 



Щодо цього роману доречні будуть аналогії з “казковою” класикою і зокрема з Котом у чоботях Шарля Перро. Так само, як у цій старій добрій казці, після смерті матері героїня має успадкувати нібито чимале майно і статок, але насправді не косметична фірма, будинок і велика сума грошей на безтурботне життя з бойфрендом знижує її щасливу роль власниці до згаданого вище власника кота. Котом у мішку в даному випадку виявляється список мрій, що його дівчина склала ще в підлітковому віці. Інтригує, чи не так? Уявіть собі бажання, які ви загадали 20 років тому – чи всі вони здійснилися? Що ж до нашої героїні, то більшість з її цілей виявилися не реалізовані, і з усвідомлення цього починає крах всіх ілюзій і “злипанням” з поетикою Шарля Перро. Адже тільки реалізувавши свої колишні бажання, головна героїня зможе отримати спадщину! Ясна річ, що це не так просто. Крім того, навіть невинні підліткові мрії у зрілому віці реалізуються зовсім не так, як ми передбачали.

Джоджо Мойєс. Дівчина, яку ти покинув. – Х.: Клуб Сімейного Дозвілля, 2016

 



Кохання у цьому щемкому історичному романі зазвичай вимагає жертв, але яких! Образ героїні твору вільно буде порівняти з хрестоматійною роллю Моніки Белуччі у фільмі Маліна про жінок, які були німецькими фаворитками під час окупації в часі Другої світової війни. Утім, у даному випадку драма, що розігралася в житті власниці невеличкого готелю поблизу Парижа, виправдана коханням до чоловіка-художника, який перебуває в таборі. Саме заради нього юна жінка терпить і осуд сусідів, і увагу офіцерів, і навіть потребу “романтичного” побачення з одним із них. Саме він, цікавлячись мистецтвом, розпитує про школу Матісса, в якій вчився чоловік героїні, виказуючи їй, крім “матеріальних” знаків уваги (продукти харчування, захист від вояків), ще й суто чоловіче зацікавлення. І в такий незвичний спосіб приходить несподіване бажання не зненавидіти ворога, а розповісти йому про мистецтво Франції, свого чоловіка, свою нелегку долю. Утім, чим закінчилася історія згаданої вище Маліни ми вже знаємо, тож чи вдасться цього разу уникнути трагічної розв’язки?

Мішель Бюссі. Літак без неї. – Х.: Віват, 2017

 



Історія приватного детектива у цьому романі – це нескінченна низка пригод, дослідів і розслідування трагедії, що сталася багато років тому. Під час катастрофи, коли аеробус з пасажирами на борту розбивається в Альпах, виживає лише тримісячне немовля. Звісно, за неї ведуть змагання одразу дві родини опікунів, щоб отримати чималий спадок. Та й робота самого детектива оплачується всі ці роки, а її результати – зошит у шухляді – має дістатися жертві аварії. Дівчині вже виповнилося вісімнадцять років, попереду в неї ціле життя, і обов’язково слід дізнатися, чийого вона роду, і хто має право називатися її батьками. Хай там як, але долями у цьому романі маніпулюють, розслідувати доводиться не родинні зв’язки, а гіркі життєві істини, тож не дивно, що фінал роману не менш страшний, ніж катастрофа на його початку. Самогубство, вчинене детективом – ось ціна цієї кримінальної справи, а насправді – смерть, покладена заради життя юної жінки.

 http://fakty.ictv.ua/ua/lifestyle/20170306-kohana-bazhana-shhaslyva-5-knyg-pro-zhinok/

Немає коментарів:

Дописати коментар