середу, 30 грудня 2015 р.

Новий Рік і Діди Морози.

 Таку новорічну тему розглядали на годині цікавих повідомлень в бібліотеці - філії №6.


Завідуюча бібліотекою Лариса Польська розповіла,що  кожен новорічний чарівник має свою історію, свій традиційний костюм, за яким його неодмінно впізнають, свій транспорт і вірних помічників, що допомагають готувати подарунки для маленьких дітей з усіх куточків планети.
Прадідом усіх Дідів Морозів з різних країн світу вважають Святого Миколая.


...Та спочатку про вітчизняного чарівника.
Український Дід Мороз


Цього добродія ви дуже добре знаєте. Це він щоразу на Новий рік приносить вам під ялинку чудові подарунки. Яскраво-червона шуба, підперезана поясом, довга біла борода, хутряна шапка і валянки, кришталевий посох в руках— основні атрибути українського Діда Мороза.
Їздить він на трійці коней, на лижах або ходить пішки з мішком подарунків. А живе на Північному полюсі. Навесні ж, за казкою В. Одоєвського, оселяється у колодязі, або де «і влітку холодно буває».
Снігуронька — внучка Діда Мороза, яку зліпили зі снігу. У її супроводі, або з маленьким хлопчиком — Новим Роком — Мороз відвідує кожен дім та роздає маленьким дітям подарунки.

Американський колега Діда Мороза — Санта Клаус


Американського Санту всюди супроводжує олень Рудольф-Червоний Ніс, який вміє розмовляти. Для того, щоб летіти по небу, Санта Клаусу варто лише засунути палець в ніздрю. Санта може пересуватися і на упряжі оленів.Спустившись в дім по димоходу, американський Дід Мороз кладе свої подарунки в спеціально підготовлені шкарпетки.

Шведський друг Діда Мороза — Юль Томтен


Юль Томтен у перекладі зі шведської означає «Різдвяний гном». Мешкає він у чарівному лісі. Помічника його звуть сніговик Дасті, а біля його будинку снують малесенькі ельфи.

Італійський заступник Діда Мороза — Баббе Натале


Цей новорічний чарівник заходить до будинку через пічну трубу. За традицією, в кожному італійському домі йому залишають чашечку молока. У Баббе Натале є подруга — відьма Бефана. Вона дарує подарунки лише слухняним діткам, а бешкетники отримують лиш купку попелу чи вуглинку.

 Фінський приятель Діда Мороза Йоулупуккі


Різдвяний дідусь або Різдвяний козел — саме так перекладають це ім’я з фінської мови. Він одягнений в куртку зі шкури козла, носить червону шапку та підперезаний шкіряним поясом. Мешкає разом з дружиною та цілим сімейством гномів у хатинці на високій горі.
А бібліотекар Надія Лохова розповіла про новорічні карнавали і як самому зробити маскарадну маску. Якщо ви збираєтеся незвично відзначити свято, будь то Новий рік, то можете для цього випадку приготувати маску для себе ідля решти учасників.

 
Змайструвати маску нескладно, потрібно лише знати кілька нехитрих правил і мати при собі потрібні матеріали.


Немає коментарів:

Дописати коментар