неділю, 8 лютого 2015 р.

До ювілєя Майка Йогансена.

Екологічна тематика  ніколи не залишалася поза увагою бібліотекарів філії №4. Оскільки наші добрі друзі учні 4-А класу НВК№13 приймають участь в обласному проекті "Спостерігаєм,вивчаєм, досліджуєм тварин Дніпропетровщини" і повинні на основі власних спостережень, написати твір  на тему "Моя улюблена тваринка", класовод Біла І.І. попросила познайомити дітей з прикладами літературних спостережень. Ми вирішили ознайомити дітей з творчістю цьогорічного ювіляра , українського письменника мало відомого широкому загалу - Майка Йогансена.


Творча доля Йогансена - поета, прозаїка, журналіста, перекладача, філолога - не була винятковою для доби духовного відродження в Україні у 20-ті роки.  Творчість його була  дуже різниплановою і дуже продуктивною. Людина високої освіти, знавець мов мешкав у Харкові і уже в 20-ті роки минулого століття міг вважатися засновником пригодницького жанру в українській літературі. З кінця 30-х років Йогонсен почав писати оповідання для дітей: "Жабка", "Кіт Чудило", "Собака Джек", "Хитра качка", "Старий вепр", "Собака, що лазив на дерево" та ін. Усі вони про природу, типову чи незвичну поведінку тварин, яку помітило гостре, спостережливе око письменника. Деякі з цих оповідань ми прочитали разом з дітьми, як приклад небайдужого спостереження і літературного викладення побаченого.


 Книжки, які ми принесли в клас, діти ще раз уважно прочитають разом з учителькою та батьками на позакласному читанні.І можливо це надихне їх написати гарний твір про власні спостереження в природі. 


Немає коментарів:

Дописати коментар