неділю, 25 серпня 2019 р.

Відкритий урок малювання

Думки щодо відкритого уроку малювання художника Дениса Самовола, що днями відбувся у бібліотеці на Шевченка м.Кам'янське журналіста "Пильного погляду" Валентина Фіголя, дуже пильного погляду, навіть прискіпливого, самого художника, вмотивованого бібліотекаря та просто друзів художника.



«Кожен бачить прекрасне. Але, щоб поділитись прекрасним з іншими людьми, треба стати художником!» — пояснював необхідність творчості художник Денис Самовол на відкритому уроці з малювання.

Автор: Валентин Фіголь.

На урок до центральної бібліотеки Кам’янського прийшли діти й дорослі — чоловіки й жінки різного віку. Їх об’єднало бажання навчитись малювати. Бо майстер сказав, що кожен може малювати – більшість просто бояться пробувати.


Денис Самовол – художник-самоук, який два десятки років професійно малює. Він ілюструє книжки, створює комікси, виконує безліч різних замовлень намалювати те чи інше.



Малювати людина навчилась раніше, ніж винайшла колесо, нагадав Денис про зображення доісторичних часів, виявлені на скелях і в печерах. Давні художники не отримали фахової освіти. Вони навчились малювати, споглядаючи довколишній світ і постійно тренуючись. «Художник має розвивати всього два навики: споглядання та тренінг, щоб рука могла вірно передати те, що бачить око».




Починати вчитись малювати Денис рекомендує з найпростішого, адже будь яке складне зображення базується на простих елементах: лінії, крапки… Намалювати людину можна за допомогою еліпсів та рисочок – і буде зрозуміло.

Далі треба навчитись малювати силует предмету чи істоти. Фігура буде пласкою, але людська фантазія сама додає об’єм.





Той, хто вміє намалювати людину з рисочок та кружечків, зобразити силует будинку чи машини – той вже малює краще за 80% людей, які так і не наважились почати малювати, нагадав учням художник Самовол.

В природі не існує прямих ліній, пояснив художник: навіть лінія обрію – лише фрагмент величезного кола. Людина придумала прямі лінії та геометричні фігури для спрощення. Отже, малювати можна вчитись через зображення істот та предметів через геометричні фігури: голова – еліпс, тулуб – прямокутник, голова в шоломі — трикутник…



«Фантастичні зображення – поза геометрією, — розповів Денис. – Якщо треба намалювати фантастичний замок чи казкову зброю – малюйте криво».

Спочатку треба навчитись малювати так, щоб сторонньому глядачеві було зрозуміло, що зображене. Тобто зображення має бути в цілому схожим на оригінал. І лише потім слід деталізувати малюнок, додаючи дрібні нюанси: тіні, рефлекси від світла та інші ефекти.

«Показуйте свої малюнки іншим людям, — закликав художник учнів. – Художник, який нікому не показує свої твори, вариться у власному соку. Такий митець перебуває в полоні однієї з двох ілюзій: вважає всі свої малюнки або довершеними, або не вартими уваги. А істина десь між крайнощами».

Думка Дениса Самовола.

Состоялось мероприятие к которому я долго готовился. О котором старался поведать на каждом углу и зазывал всех желающих...



Я хочу сказать ОГРОМНОЕ СПАСИБО всем кто пришел. Для нас (и для Вас и для меня) это был ценный опыт. Я надеюсь Вы смогли получить толику знаний и хотя бы атом желания нарисовать в жизни что-нибудь еще. 



Спасибо что пришли, поддержали и составили мне компанию на этот вечер. 

Так же я хочу выразить свою ВНЕЗЕМНУЮ ПРИЗНАТЕЛЬНОСТЬ тем, кто не пришел. Тем, кто сыпал 25-ю плюсиками под первым постом, но так и не появился. Это был очень важный опыт для меня лично.

Я человек, который мало в чем нуждается. И мое стремление было лишь научить, поделиться знаниями безвозмездно...

И первой реакцией было - гори это "сэлыще" в диких муках... 

Но "утро-вечера мудренее" и... Не будет больше бесплатной халявы. Не будет одолжений и "спасибы". Будут дорогие уроки. К сожалению, мои соотечественники не ценят доброты. Они ценят только то, за что заплатили.

Всем мира, творчества и добра.
Денис.


Коментар від Olga Yankina Хотела перед мероприятием написать но решила не сбивать творческий ажиотаж) знакомая история. Я в Запорожье открыла курс бесплатного английского и веб дизайна в центре, в котором работала. Так желающих ходить на бесплатное обучение было достаточно низкое и отношение к бесплатным видам услуг у нашего народа наплевательское

Коментар від Petr Vikhor Знания никому не нужны. Есть смартфоны - вот они все знают, а люди... им ничего не надо... и знаешь что? Я перестал на это реагировать. Их осознано ограничивают и большинство просто не способно сопротивляться этому.

Коментар від Дима Брежнев 1. Лето. Пятница. Не правильно выбран сезон и время. 2. Отсутствие рекламы (то что было - крайне мало). 3. Не определенна целевая аудитория ( для всех - это не определение) 4. Место не располагает - при всем уважении к библиотеке ) (сторінка FB)

Ого! Цікаво. Я про це й не подумала. Чому це  бібліотека не місце для подібного заходу?
На урок прийшло 22 особи. Яка їхня мотивація? Безкоштовність?  Бажання малювати?
Дехто вже досить пристойно малює, хтось привів дітей, хтось просто вбивав вільний час. Хтось прийшов до бібліотеки тому, що саме тут відбуваються цікаві події.
По закінченню уроку декілька осіб виявили бажання брати платні уроки, обговорювали вартість...І всі були безмежно вдячні Денису. Але є  що обміркувати з колегами.

Я маю особисту думку, але я зацікавлена особа. Бо ми разом планували цей захід. І він більше вдався — ніж не вдався.
Я сама брала в цьому уроці участь не вміючи малювати. Мій мотив  — СПРОБУВАТИ — ПЕРЕВІРИТИ.

Так, я хотіла спробувати й перевірити, чи дійсно я навчуся за дві години малювати щось осмислене. Ура!!! У мене все вийшло. Мені було цікаво! Дякую, Денисе! Спробую ще! 

А це привіт від Сергія Могили! Схоже?





Немає коментарів:

Дописати коментар