неділю, 18 лютого 2018 р.

Відроджуємо традиції… Масляна історія.

 
«Хоч пузо роздайся, а Божий дар не залишайся»… Про цей вислів згадували всі присутні на суботніх посиденьках родинного клубу «Джерело» у бібліотеці-філіалі № 5, присвячених закінченню Масляного тижня.
З’їсти все, що принесли члени клубу на нашу зустріч, було майже неможливо, але всі намагалися з цим упоратись. Стіл ломився від млинців з яблуками, сиром та родзинками, а повидло, варення, згущене молоко та мед додавали млинцям без начинки різноманітних смаків.



Але перш ніж приступити до ласування стравами, діти разом з батьками та бібліотекарями пригадали традиції цього свята, історія якого сягає дохристиянських часів.  Під час спілкування виникло питання щодо «національності» свята: російське, українське чи ще якесь… За допомогою звернулися до книг та Інтернету.




Після тривалих пошуків дійшли згоди (і це вірно), що свято давньослов’янське і не треба його прив’язувати до якогось конкретного народу. А ще з’ясували, що Масляну святкують не тільки слов’яни, але й інші народи: італійці, іспанці, греки (три тижні!!!) та англійці. А традиційна страва Масляної – млинці – є в кухнях майже всіх народів світу: англійські панкейки, болгарські палачинки, китайський лаобін, індійська доса…
Щоб повністю дотриматися традицій святкування Масниці, всі вирішили створити опудало зими. Марена вийшла дуже мила, і деяким дітям було шкода її потім спалювати.



Але традиції є традиції…



Немає коментарів:

Дописати коментар