понеділок, 12 лютого 2018 р.

Чергове засідання краєзнавчого товариства «Кам’янське – Дніпродзержинськ» відбулось в бібліотеці.


Темою засідання, що проходило 8 лютого в приміщенні Центральної міської бібліотеки, стала спроба встановити правдивість чуток про відвідини нашого міста в 1942 році рейхсміністром східних територій Альфредом Розенбергом і рейхскомиссаром України Еріхом Кохом.
Перед присутніми виступили дослідники теми краєзнавці Олександр Слоневський і Людмила Глок.


За словами А. Слоневського, проблема полягає в тому, що свідки приїзду начебто є, а ось документів офіційних про це немає. Причому офіційна радянська історіографія заперечувала факт приїзду нацистських бонз в наше місто на тій підставі, що в окупованому Дніпродзержинську, нібито, діяло сильне підпілля, і в разі візиту Коха і Розенберга їх просто знищили б.
А ось що говорять свідки, які пережили окупацію. Покійний нині житель міста Сергій Дробот, якому влітку 1942 року було 16 років, стверджував, що бачив приїзд Коха і Розенберга на нинішній площі перед театром. Він спостерігав за цим з-за паркової огорожі. За його словами, під'їхали три машини, в першій і останній з яких сиділа охорона, з них вийшли рейхсміністр (портрети Розенберга друкувалися в тогочасних газетах Кам`янського) і рейхскомісар України. Їх зустрічав голова міської управи Самойленко в супроводі дівчат в українському вбранні. Крім того, високим гостям вручила квіти 10-річна дівчинка. Дівчинку звали Меліта Ахтенберг. Пізніше вона також підтвердила приїзд до нашого міста високопоставлених нацистів. До речі, саме Меліті належали знамениті фото з видом театральній площі, на якій замість пам'ятника Леніну, була встановлена фігура з рейхс-орлом.
Ще одне, правда непряме свідчення, належить Ользі Бухман - куховарки одного з високопоставлених німецьких чиновників - пана Гербе. Він займався питаннями продовольчих поставок з України в Рейх і в війська. А тому вважався за матеріальним становищем мало не вище, ніж комендант міста. Так ось, приблизно в той же час, на яке вказують і інші джерела, Гербе викликав до себе кухарку і повідомив, що до нього пообідати приїдуть дуже високі гості, навіть вище ніж він, і поцікавився чи  впорається вона. Імовірно високими гостями і могли бути Розенберг і Кох.


Виступила перед слухачами і Людмила Глок, яка провела свої дослідження. Добре порившись в архівах тодішніх газет - як наших, так і Дніпропетровських та Верхньодніпровських, вона знайшла замітки про прибуття видних нацистів до нашого міста. А відповідно чутки, які свого часу спростовували радянські історики, отримали своє підтвердження.


С. Могила

Немає коментарів:

Дописати коментар