пʼятницю, 13 травня 2016 р.

В Дніпродзержинській бібліотеці вчили як не стати жертвою шахраїв.

12 травня в юнацькому відділі центральної бібліотеки ім. Т.Г. Шевченка пройшло третє засідання «Школи виживання». Тема засідання була: «Як не стати жертвою шахраїв». На зустрічі були присутні студенти Дніпродзержинського медичного училища та мешканці міста.




Шахрайство, на жаль, сьогодні досить поширене явище в усіх сферах нашого повсякдення. Мало не кожного дня до правоохоронних органів звертаються зі своїми бідами люди, які стали жертвами шахраїв. В так званій “групі ризику“ на першому місці знаходяться люди похилого віку та підлітки. Громадяни, через свою довірливість ловляться на гачок злочинців, тим самим втрачаючи свої заощадження та цінні речі.

Координатор «Школи виживання» Володимир Бойко і основоположник проекту Валентин Фіголь поділилися своїми знаннями і досвідом з присутніми. Обговорили причини виникнення шахрайства в суспільстві і чому останнім часом обманні маніпуляції стали частими. Слухачам "школи" навели приклади подібних злочинів в Дніпродзержинську, основні схеми шахрайств, психологію жертви і злочинця, і пояснили, як не стати жертвою.



Щоб не бути ошуканими та не потрапити на «вудочку» шахраїв, слід запам’ятати декілька правил.

По-перше – ніколи не відчиняйте двері незнайомим особам. Якщо візитери представляються працівниками комунальної служби чи соцпрацівниками, перевірте посвідчення, запишіть номери посвідчень та прізвище, передзвоніть диспетчеру чи в соціальну установу, щоби з’ясувати, чи працюють там такі і чи направляли їх на вашу адресу. У жодному разі не показуйте, де зберігаєте гроші.

Проте, шахраї постійно відточують свою майстерність, і їх методи вирізняються винахідливістю. Одним із нових розповсюджених способів виманювання грошей є дзвінок на мобільний та повідомлення про те, що з кимось із рідних сталася біда і потрібно терміново перерахувати через термінал певну суму грошей. У таких випадках шахраї розраховують, що людина запанікує і перерахує кошти. Після того, як шахраї отримають бажане, вони просто відключають телефон.

Не довіряйте інформації, яку отримали від незнайомців по мобільному телефону та не поспішайте виконувати його прохання, особливо ті, які стосуються переказу коштів. Звертайте увагу на номер, з якого телефонують. Завжди перевіряйте інформацію, ставте якомога більше запитань, запишіть дані особи, яка телефонує.

Перш ніж перераховувати кошти невідомо кому, необхідно впевнитись, чи насправді щось сталося з вашими родичами і чи потрібна їм допомога.

Лектори в черговий раз зверталися  до слухачів : не довіряйте сумнівним акціям і пропозиціям, не попадайтесь на вудку незнайомців про обмін грошей чи якісь соціальні виплати у осіб, що представляються соціальними працівниками й пропонують послуги, пов’язані з грошима. Вимагайте документи, що засвідчують особу та її причетність до тієї чи іншої організації!

Дотримання простих заходів безпеки збереже вас та ваших рідних від непередбачуваних втрат.

Якщо ж Ви таки стали жертвою шахрайства, не зволікайте, негайно телефонуйте до поліції за номером 102.


Немає коментарів:

Дописати коментар