пʼятницю, 8 травня 2015 р.

Тиждень пам'яті.День четвертий.


8 травня в Україні відзначається день пам'яті та примирення.









Саме в цей день в Центральній бібліотеці для дітей відбулася зустріч з краєзнавцями, що своєю діяльністю вшановують пам'ять про загиблих у Другій світовій війні.
Заступник директора по роботі з дітьми Дорофеєва Т.В. запросила в гості пошуковців Ольгашко Віктора Анатолійовича та Шульгу Тараса Дмитровича,щоб вони розповіли учням 9-а класу колегіуму №16 про результати своєї роботи.
Тарас Шульга відкрив завісу таємничості над іменами загиблих, що поховані в братській могилі пам'ятника Прометей.Деякі з них загинули в боях за визволення  нашого міста (Панфілов В.,Низовікін І,.Бігус Г.),а інших ховали тут і пізніше - майора Калюжного П., що загинув 12.11.1943 року в селі Ленінка,ст. лейтенанта Топора, який воював за Аульський плацдарм, але загинув 1.01.1944 року в с.Лиса Гірка.

Тарас Шульга
Ольгашко Віктор - справжній ентузіаст, закоханий у своє покликання.Сфера його діяльності - пошукова робота, направлена на відкриття білих сторінок історії нашого міста часів війни.Багато цікавих і невідомих фактів навів Віктор Анатолійович про винищувальний батальйон Долматова,який захищав наше місто в серпні 1941 року.

Віктор Ольгашко
Не оминув Ольгашко В.А. і теми основної роботи організації "Пошук "Дніпро", яка розшукує залишки загиблих воїнів на території нашої області.На конкретному прикладі(село Аули,2013 рік) він розповів, як проходять розкопки поховань, як дбайливо і обережно працюють пошуковці.

 

Є у Віктора Анатолійовича в арсеналі приклади подвигів, що їх здійснили наші воїни на території міста, які  можна було б увічнити в назвах вулиць.Це - кулеметник Федоров, який знищив 15 німців і важко поранив 26.В цьому нерівному бою він загинув і був похований в селі Романковому.
Наші гості продовжують свою цікаву і благородну справу по встановленню справедливості і пошуку нових фактів з історії  війни 1941-1945 рр. в місті Дніпродзержинську.

Нагороджувальні листи - основний інструмент пошуковців.

Немає коментарів:

Дописати коментар