пʼятницю, 21 лютого 2014 р.

Турнір знавців української мови.

Мова - життя основа. Мова - це стежина, яка поєднує минуле із сучасним, відкриває шлях в майбутнє , 21 лютого у світі відзначають Міжнародний день рідної мови. І тому вшановуючи слово, книгу, рідну українську мову бібліотекарі бібліотеки-філії №7 провели мовний турнір зі школярами 5 класу СШ №21. Турнір складався із 7 турів. Вони були різноманітні. Приймали участь 2 команди ; «Барвінчата» та «Соняшники».


Почався турнір з «Молитви про мову. Потім прослухали казку З.Квіта «Казка про українську мову». І розпочалася гра-турнір. Гравцям було нелегко, довелося попрацювати. Діти змагалися в іграх : «Навпаки» , «Зміни першу букву», «Ким (чим) буде?»- ( предмет через деякий час). Досить складним для команд виявилось завдання – знайти пари фразеологізмів - синонімів та тестові завдання на визначення слів: _морок, мавка, цеберка,пасмо, макітра,плавні та ін. Та капітани команд не підвели , вони разом з учасниками швидко впоралися із завданнями і в кожному турі відповіді були чіткі та вірні. 


Найбільше сподобався 4 тур-розминка : «Хто найшвидше вимовить скоромовку». Це був найвеселіший тур. Діти розгадували загадки, добавляли прислів’я, приймали участь у конкурсі «Швидко. Правильно». Цікавим виявився і тур «Напиши найбільше компліментів рідній мові». А як гарно діти декламували вірші про мову.
Швидко пролинув час. Не помітили, що й завдання вичерпалися. Переміг той, у кого більше знань та дотепності. Першою стала команда «Соняшники», а взагалі перемогла - дружба. Всім учасникам – солодкі призи.



Турнір знавців «У ріднім слові –цілий світ» також пройшов в бібліотеці-філії №8.
З раннього дитинства і до глубокої старості людина пов язана з мовою. Нею можна передавати свої почуття, думки. Ось і вирішили діти 4-Б класу СЗШ № 20 перевірити свої знання з рідної мови, вміння спілкуватися, висловлювати думки, добувати потрібну інформацію з різних додаткових джерел.


Команда хлопчиків «Веселі Хтосики» змагалась з «Всезнайками» - командою дівчаток.



Турнір складався з таких турів: «Мовознавчик», «Словничкова скарбничка», «З народної мудрості», «Заспіваймо співаночку», «Загадкова квітка».

Перемогла в турнірі команда дівчат, які скористались допомогою книжок з виставки «Подорож до країни Мовограй».



Наприкінці заходу діти із задоволенням переглянули мультфільм «Котигорошко».
 


Рідна мова нехай лунає понад світом бо «мова наша рідна,мова українська. Це душі народу і краса і біль, і зі всього світу,здалека і зблизька, українську мову чути звідусіль.».


Немає коментарів:

Дописати коментар