неділю, 21 лютого 2021 р.

Читаємо, говоримо, співаємо українською не лише в День рідної мови

"Я не нарікаю на тем­ряву, а намагаюся запалити свою свічку" (Іван Малкович)


#абонементрекомендує та нагадує про найпоширеніші помилки у використанні української мови. Завітайте до нас протягом... Або ж на протязі? Приходьте та дізнайтеся! Любіть свою мову та читайте українською!

Для тих, хто досі сумнівається як сказати українською мовою правильно, чи хоче висловитись образно, мріє говорити точно, красиво, гарно та виразно - бібліотекарки читального залу щосереди допомагатимемо  в цьому на сторінці фейсбук Бібліотека на Шевченка за хештегом:

#мовна_норма

Який спосіб найкращий для знайомства з книгою? Звісно ж - гра.
Учням Центру підготовки і перепідготовки робітничих кадрів корисно й цікаво було пробігтися відділами бібліотеки, дізнатися щодо функцій алфавітного, систематичного, електронного каталогів, зануритись в інтерактивну мовну гру, попрацювати з енциклопедіями, словниками, довідниками та наостанок розв’язати ребус.







Бібліотека-філія № 5 спокушає своїх читачів лінгвістичною грою «Гра словами, гра у слова», та оглядами сучасної дитячої літератури.
  .
Читачі намагалися бути правдивими під час експрес-опитування:
1. «Яку мову Ви вважаєте рідною?»
2. «Що на вашу думку означає вислів «В ріднім домі рідну мову зрадив?»
3. «Чи потрібно в Україні всім розмовляти українською?»


Бібліотекарки бібліотеки - філії №7 з учнями СЗШ №30 люблять зануритись у загадковий світ слів та подорожувати «Лабіринтами рідної мови».
Цікаві завдання допомагають зрозуміти справжнє значення слів, розвити логіку та інтуїцію, кмітливість, знання українських приказок та прислів’їв.

Завжди цікаво проходить конкурс «Скоромовка язика не ламає, а вимови навчає», де потрібно  якнайшвидше та найякісніше вимовити скоромовки-спотикачки та конкурс «Грамотій», де діти "працюють" перекладачами. Розгадують загадки, грають в цікаві мовні ігри. Розважаючись  навчаються.



Свою родзинку  додали бібліотекарки бібліотеки-філії №9 на  мовознавчому турнірі «Буду я навчатись мови золотої».
До бібліотеки завітали учні СШ № 40. Змагалися у конкурсах «Закінчи прислів’я», «Мовні асоціації», «Словесний крокодил», читали вірші українських поетів про мову.


Мовна ігротека "Перлини України", що постійно проходить у бібліотеці - філії №8 захоплює учнів. Учні другого класу НВК №37 були вражені істрорією про мови, що зникають. 

Потім залюбки читали поезії про українську мову. Під час гри були активні, емоційні, проявили свої знання та ерудицію.




Юнацький відділ запросив кам'янчан на свято української пісні. Етнографічно - фольклорний гурт "Калина", який понад 6 років існує на їхній базі, скориставшись днями перед новою хвилею карантину, давали перший за цей час великий концерт.


Учасниць фольклорно-етнографічному гурту «Калина» народна пісня супроводжує протягом всього життя. Наймолодшій учасниці колективу 62, найстарішій -82 роки.

У репертуарі гурту понад 170 пісень, переважна більшість з яких це народні українські пісні, проте є і сучасні. Колядки, щедрівки, веснянки, тематичні пісні про маму, про калину, козацькі і старовинні народні. Деяким пісням майже 100 років.

Всі свої пісні учасниці гурту «Калина» виконують акапельно – без музичного супроводу. І коли чуєш цей спів, навіть не віриться, що жодна учасниця ансамблю не має музичної освіти, адже від їхнього співу захоплює дух.

Немає коментарів:

Дописати коментар