неділю, 21 лютого 2021 р.

А що буде коли, не стане на землі магів?

Карпатської магії не існує.
Саме такий вирок підписали їй деякі науковці, оголосивши мольфарів — карпатських чарівників, шаманів та знахарів — шарлатанами, а їхню практику, обряди та ритуали — пережитком. І хоча сьогодні мольфарам не потрібно ховатися від влади, як за радянських часів, для офіційної науки їх ніби й не існує.

Попри такі негативні висновки, як доводить у своєму розслідуванні Громовиця Бердник, мольфарство є не просто своєрідним етнографічним забобоном, а частиною світової шаманської культури, у чому доскіпливий читач має змогу пересвідчитися особисто, уважно перечитавши цю книжку.

Громовиця Бердник у книзі "Знаки карпатської магії: таємниця старого Мольфара" про останнього мольфара Нечая Михайла Михайловича. 

Мольфарська традиція – це не екзотика, це реальна сила, що вимагає поважного ставлення

Це тяжкий хрест, це доля, що її людина несе до самої смерті.

Це життя для інших! Чи потрібні такі люди тепер?

Чому дедалі більше магів, шаманів, мольфарів ідуть  у Вічність, не залишаючи учнів, не віддаючи нікому свого знання? Чому вони воліють радше переступити останній поріг у муках, аніж віддати свій дар наступникові?

Мольфар каже: такі люди завжди потрібні. Бо вони тримають у своїх руках закони розвитку й велику рівновагу світу.Але магія – двосічний меч, а люди слабкі: якщо передавати знання учням, духовно непідготовленим, багато хто зловживатиме тією силою, що її дають магічні знання.

А що буде коли, не стане  на землі магів?

Мольфар посміхається...

Абсолютно приголомшлива книга в 4-х частинах відповідно порам року, яка дозволяє доторкнутись до чогось таємничого і містичного. Можливість зазирнути в минуле, щоб ближче познайомитись з традиціями та дізнатись про свята, повір'я, життя мольфарів - карпатських шаманів. 

Це ж треба потрапити на цю книгу відразу після книги фінського популяризатора науки Арі Турунен "Ознаки добра і зла: забобони. Історія забобонних звичаїв". Стояли поруч на полиці...Містика...

Ця книга у бібліотеці завдяки Українському інституту книги

Немає коментарів:

Дописати коментар