вівторок, 28 квітня 2020 р.

Мій сад

Члени клубу квітникарів і садівників бібліотеки на Шевченка "Маєток" і під час вимушеного дозвілля діляться один з одним своїм досвідом, порадами й маленькими дачними таємницями.




Сьогодні завідувачка читальним залом Катерина Молчанова презентує рослини свого саду. 

Магонія подуболиста



Магонія подуболиста вишукана уродженка Північної Америки отримала велику популярність в нашому регіоні, іноді її називають жовтим бузком.

Це невибагливий декоративний чагарник, який має прекрасний зовнішній вигляд в будь-який час року.

Свою назву магонія отримала на честь Бернарда Мак-Магона – американського садівника ірландського походження, який займався на сході США акліматизацією привезених із заходу країни рослин.

Це тіньовитривала, посухостійка і напрочуд морозостійка, невимоглива до ґрунтів культура.
Детальніше тут: https://floristics.info/ua/statti/sadivnitstvo/3711-magoniya-viroshchuvannya-z-nasinnya-v-domashnikh-umovakh-i-v-sadu.html

 Ароматні, дрібні, жовті квітки магонії з'являються вже в травні, а кулясті або овальні їстівні плоди (сині, білуваті або червоні) дозрівають в серпні-вересні.

Оригінальні шкірясті листя з дрібними колючками, які зовні схожі на падуб, виглядають чудовою на будь-якій клумбі. А той факт, що вони майже весь сезон зберігають свій оригінальний колір, тільки на користь чагарнику. Але все ж відтінок листків змінюється від сезону до сезону.


Навесні, перед тим як розпуститися, вони червонуваті. Все літо радують інтенсивним зеленим кольором. Коли період вегетації підходить до кінця, стають золотисто-бронзовими. Взимку, коли настають перші заморозки, набувають гарний пурпуровий відтінок.






Детальніше тут:
http://art-room.od.ua/magoniya-padubolista-abo-oregonskij-vinograd-hitroshhi-rozmnozhennya-doglyadu-ta-borotbi-z-hvorobami/


А це Амазіна - бананове дерево.

Бачите, це така малюсенька почка, спочатку з'являтья квіти червоного кольору, що мають не дуже гарний аромат і лише потім листя. 




Детальніше тут: https://floristics.info/ua/statti/sad/5103-azimina-posadka-ta-doglyad-viroshchuvannya-v-grunti.html

Азіміну називають також американською папаєю (пау-пау). Заради  їстівних плодів у садах вирощується вид азіміна трилопатева, або азіміна трилобіт (Asimina triloba), введена в культуру в 1736 році. Окрім смакових якостей, що заслуговують на визнання, цікавість викликають також лікувальні властивості азіміни. 




Плоди з'являються на четвертий-п'ятий рік.

— Цвіт дуже гарний. Квітка червоно-фіолетова, схожа на перевернутий тюльпан. А пахне неприємно. Цвіте дерево наприкінці травня. У вересні на гіллячках з'являються плоди, схожі на кабачки. З одної плодоніжки ростуть три-чотири плоди, як у справжніх бананів. Мають тоненьку світло-салатову шкірку, всередині на колір схожі на абрикосу. Є продовгуваті плоскі кісточки.
Бананове дерево не хворіє, від шкідників кропити не треба, бо вони його не їдять.
— Але для профілактики раз на місяць треба поливати слабким розчином марганцівки та додавати тютюновий попіл у ґрунт, — пояснює пані Катерина.
Банани консервують, сушать та роблять варення.
— Дуже смачне й ароматне виходить. На колір, як абрикоса. А смак — усі, хто не пробував, не можуть вгадати. Комусь нагадує грушу, комусь банани з ківі, але дуже добре йде до чаю чи випічки.





А це Катрусіни депресанты - тарантули.



Тарантулами називають досить великих павуків, покритих волосками і відносяться до сімейства павуків-вовків. У світі існує близько 900 різновидів цих павуків.

Через свої великі розміри та токсичну отруту деякі види можуть бути небезпечними для людини. 




Кажуть, що сама назва тарантул походить від італійського міста Таранто. У середні століття жителі міста вірили, що павук дуже отруйна і її укус веде до летального результату. Укушеним пропонувалося дотримуватися певний ритуал, що полягав в багатогоденних танцях до знемоги. Так виник відомий танець тарантела.


Але для людини смертельної небезпеки вони не представляють. Укус тарантула схожий на жалення шершеня. На місці укусу може виникнути почервоніння і припухлість, з'явитися оніміння. Іноді може підвищитися температура тіла. Хоча, небезпека укус тарантула може представляти для людей з підвищеною алергічною реакцією, може навіть виникнути алергічний шок.

Тарантули зазвичай сидять у норах і чекають на що-небудь поживне. Вибігають вони звідти на вібрацію або коли промайне тінь. Павуки ці полохливі і короткозорі.




Вважається, що павуки приносять прибуток і удачу. Але найчастіше вони несуть страх. Арахнофобія - боязнь павуків - одна з найпоширеніших фобій людини. За легендою, Арахна була майстерною і красивою ткалею. Пишаючись своїми здібностями, вона виткала покривало з найтонших ниток, на ньому зображувалися боги, що впали в людські пристрасті. Її робота виявилася гарніше, ніж у Афіни. У пориві гніву богиня перетворила Арахну в павука.

До зустрічі. Бережіть себе.

Ваша бібліотека! м.Камянське

5 коментарів:

  1. Першы каментар не атрымаўся((. Прывітанне дарагія калегі! Дзякуй за вясновы настрой і інфарматыўнасць! Чытааю вас з Мінска.

    ВідповістиВидалити
  2. Добрый день, Светлана! Спасибо за внимание к нам.В какой библиотеке работаете? Нам есть о чем поговорить и обсудить. Может быть, свяжемся по скайпу. Всего хорошего!

    ВідповістиВидалити
  3. Работаю в школьной библиотеке 197 города Минска. Блог "Библиоизюминки" https://svetlanashpakova.blogspot.com/. Буду рада видеть вас в гостях у себя!

    ВідповістиВидалити
  4. С удовольствием буду заходить к Вам в гости.

    ВідповістиВидалити