середу, 15 квітня 2020 р.

Медична маска як екологічна проблема

Медичні маски можуть стати новою сміттєвою проблемою.Пандемія коронавірусу змусила нас змінити свій спосіб життя. Ми стали носити захисні пов’язки та маски. 

На жаль, маски дуже швидко стали з’являтися на наших вулицях. Люди просто не знають, як безпечно позбутися таких відходів, тому із смітників та вуличних урн маски розлітаються вулицями, парками, забруднюючи місто і поширюючи хвороботворні мікроорганізми. В ідеалі, бажано здати маски як медичний відхід на подальшу утилізацію.



Медичні відходи — це така ж бомба сповільненої дії, як і розповсюдження пластика або зміна клімату. Це більш небезпечно, ніж здається на перший погляд.

 
 

Сергій Антоненко, представник ГО «Еколтава»(Полтава) пояснює, що будь-які медичні відходи несуть загрозу: не використані ліки або такі, в яких закінчився термін придатності – хімічну загрозу, а пов’язки (маски), шприци – бактеріологічну.

 "Потенційно інфіковані маски, рукавички, медичний одяг, інші предмети, що могли контактувати з інфікованими рідинами мають бути герметично запаковані, знезаражені і вже після цього передані на підприємства, що мають спеціальну ліцензію для утилізації. Зазвичай такі відходи спалюють у спеціальних печах при високій температурі".

"Маски не піддаються, звісно, подальшій вторинній переробці. Щодо респіраторів, то там є поєднання кількох матеріалів, і щоб його повторно переробити, потрібно розбирати його окремо, наприклад, пластик, фільтри тощо. А якщо розбирати – це небезпечний контакт",- говорить Сергій Антоненко.

За його словами, використані маски люди викидають у сміттєві баки, потім вони потрапляють на  сміттєзвалище, а це несе загрозу та ще й розкладаються сто років. На сміттєзвалищі накопичується небезпечна отруйна суміш – фільтрат. Під впливом снігу, дощу, фільтрат потім виходить, і потрапляє у ґрунтові води.
 
Екологи і вірусологи б’ють на сполох: хто буде все це прибирати і чи не принесе медичне сміття нову хвилю епідемії, враховуючи що медичні маски виготовляють із спанбонда, який не розкладається або триватиме 100 років?

Ми вже засвоїли, що одноразову маску необхідно змінювати кожні 2–3 години використання. Після використання її треба зняти за вушні петлі, не торкаючись обличчя, а потім помити руки або обробити їх антисептиком. Потім маску треба помістити в пакет, герметично закрити і викинути в відро для сміття. Для тих, хто має оз­на­ки ГРВІ чи ін­ші зах­во­рю­ван­ня кра­ще ще й де­зін­фі­ку­ва­ти мас­ки та ін­ші пред­ме­ти пе­ред тим, як ви­ки­ну­ти у сміт­ник.

На думку представників екологічних організацій, бездумна, неправильна утилізація медичних масок може спричинити нову хвилю коронавірусу.
 
Вчені дослідили, що коронавірус SARS-CoV-2 може існувати на поверхнях медичних масок до семи днів, що є найдовшим терміном "живучості" цього вірусу з раніше досліджених поверхонь. Про це йдеться у роботі вірусологів зі Школи громадської охорони здоров'я при Університеті Гонконгу, повідомляє The Lancet Microbe.



Отже, найдовше вірус живе на марлевих масках, нержавіючій сталі та пластику.

Звичайно, ми не можемо вплинути на ситуацію з утилізацією медичних відходів в країні, але зробити наступні кроки, щоб убезпечити себе на майбутнє, нам під силу:

- збирати медичні маски та рукавички в окремому пакеті, щоб викидати їх в сміттєве відро не щодня, а, хоча б, раз на тиждень;

- ніколи не кидати маски просто на вулиці, де їх може рознести вітром;

- викидати використані маски в спеціальні контейнери при аптеках або медичних закладах;


- використовувати багаторазові маски.

Як правильно утилізувати використані маски та медичні відходи? Зараз це сміття №1. Викидати їх на загальний полігон — критично небезпечно. Активістка Вікторія Норенко запустила проект зі збору медичних відходів в Києв


Бережіть себе та тих, хто поруч.

Ваша бібліотека.

Матеріал підготувала заступник директора по роботі з дітьми 
Тетяна Дорофеєва.(Центральна бібліотека для дітей м.Камянське)

Немає коментарів:

Дописати коментар