понеділок, 17 червня 2019 р.

85 років разом з бібліотекою.Рік 2011-2019

У 2011 році бібліотека здобула перемогу у конкурсі проектів програми «Бібліоміст», завдяки чого відбулося повне перезавантаження Інтернет-центру та додатково відкрилося ще 5 Інтернет-центрів.


Зараз бібліотека має 25 сучасних комп'ютерів, розташованих у читальному залі та відділі абонемента, юнацькому відділу, секторі краєзнавства тощо, безкоштовний доступ до інтернету, WI-FI.

За підсумками реалізації проекту «Бібліотека об'єднує громаду» у 2012 р. Українська бібліотечна асоціація визнала Центральну міську бібліотеку ім.Т.Г.Шевченка «Бібліотекою року 2012»




БІБЛІОТЕКА: СОЦІОКУЛЬТУРНИЙ ФЕНОМЕН

Бібліотека поступово трансформується в навчальний та презентаційний простір для багатьох митців. Зараз бібліотека надає можливість художникам, письменникам, фотографам, вишивальницям та багатьом іншим майстрам використовувати її як презентаційний майданчик.

Безперечно, хорошою тенденцією є те, що зараз все більше людей приходять в бібліотеку. В тому числі багато з них, що займаються самоосвітою. Тому саме для них безкоштовні послуги психолога, юриста, велика кількість різноманітних тренінгів, семінарів, курсів, вебінарів тощо. 

Так, деякі користувачі поєднують читання традиційної літератури з інтернетом, щоб вивчити польську та французьку мови. Заочно навчатися в університеті та проходити онлайн курси, що пропонують різні навчальні платформи.

У бібліотеці працює 12 клубів за інтересами. Деякі існують багато років: літературний клуб «Віварт», Краєзнавче товариство «Кам’янське - Дніпродзержинськ, «Клуб інтелектуального кіно», тінейджерський клуб «Вибір» тощо.

Бібліотека все більше стає вільним простором для громадських організацій для ділових зустрічей, проведення тренінгів і семінарів, місцем для гри у шахі та інтелектуальні ігри. Тут можна послухати наживо якісну музику, поезію, переглянути ліцензійне кіно, відвідати творчу виставку, або самому представити свою творчість.

2016-2017 роки стали надзвичайно сприятливими для нашої бібліотеки. Завдяки участі у грантових програмах лише у 2016-2017 рр бібліотека інвестувала в економіку міста понад 1 000 000 грн.

Саме тоді наша бібліотека отримала чимале фінансування на закупку нового комп’ютерного обладнання і вийшла на якісно новий рівень роботи: у нашій бібліотеці розпочалася робота над електронним каталогом та корпоративний електронним каталогом «Дніпропетровщина»

У 2018 році  централізовану бібліотечну систему очолила Денисюк Лариса Анатоліївна


У 2019 році проект "Приваблива бібліотека" став перможцем у конкурсі проектів "Бюджет участі".

ІННОВАЦІЇ І ПРОЕКТНА ДІЯЛЬНІСТЬ

Наразі бібліотека -  чудовий майданчик для величезної кількості стартапів, правильно реалізувавши які, можна перетворити бібліотеку на місце постійної «тусовки» гостей і мешканців нашого міста.

Тому у бібліотеці була введена посада заступника директора з реклами та маркетингу, завданням якого було створення нових послуг в IT- площині, розробка нових маркетингових рішень, реклама та популяризація бібліотеки, а також створення її якісно нового іміджу.

Найбільш перспективним напрямком роботи бібліотеки є проектна діяльність.

З поміж 400 претендентів на участь у Всеукраїнському проекті «Сучасний бібліотекар» два бібліотекаря нашої бібліотеки стали його фіналістами. Учасники конкурсу пройшли курси навчання в 4-х основних сферах, пріоритетних для сучасних бібліотекарів, розробка веб-додатків, візуалізація даних, системне застосування та управління віртуальними спільнотами.

Після завершення двотижневої навчальної конференції в Києві у всіх учасників з’явилось однакове бажання працювати по-новому і сміливо втілювати в практику новаторські ідеї.

В грудні 2014 року бібліотека перемогла в проекті на створення регіонального PR-офісу сучасних бібліотек і стала одним з 26 учасників. Відбір проходив між 95-а претендентами з усієї України.

Дводенний тренінг щодо налагодження зав’язків з громадськістю відбувся в Києві за сприяння програми «Бібліоміст», тренерами були висококласні журналісти –піарщики з телеканалу «Інтер» та друкованих ЗМІ.

Завдяки участі у грантових програмах лише у 2016-2017 рр бібліотека інвестувала в економіку міста понад 1 000 000 грн. та реалізувала проекти:

«Бібліоковоркінг» за фінансуванням німецької федеральної компанії GIZ ;

«Все про Європу: читай, слухай, дізнавайся в пунктах європейської інформації в бібліотеках» за підтримки Європейського Союзу;

«Інформаційно-ресурсний центр для внутрішньо-переміщених осіб та приймаючої громади» за фінансуванням ООН;

Всеукраїнський освітній IT проект technology nation - безкоштовний курс з основ програмування за підтримки фонду brainbasket

«Міняю бібліотекаря» - проект підтриманий платформою національних обмінів(Львів)

Проятгом 2018 року впроваджено 40  авторських бібліотечних проектів і програм

Розпочата робота над електронним каталогом, який зараз має близько 3000 записів.

Разом з громадськими організаціями «Сила громади» та «Івент - простір» реалізовані проекти «Конкурс на кращий арт-об’єкт м. Кам’янського» і «Невідоме Кам’янське»

Впроваджені новітні бібліотечні практики з використанням елементів гри: "Життєвий капітал», «Світ громад», "Знайди свій безпечний маршрут", "Країна гідності" тощо.




«ВСЕ, ЩО ТОБІ ТРЕБА ЗНАТИ-
ЦЕ ДЕ ЗНАХОДИТЬСЯ НАЙБЛИЖЧА БІБЛІОТЕКА»
                                                                                          ( Альберт Енштейн)

Немає коментарів:

Дописати коментар