суботу, 5 травня 2018 р.

Як ми читали книгу Деніела Кіза «Квіти для Елджернона»

У книжковому клубі юнацького відділу м.Кам'янського «На перехресті» читали та обговорювали книгу Деніела Кіза «Квіти для Елджернона».Читачів вразило те, як автор передає стан і світосприйняття  розумово відсталої  людини.
Чарлі Гордон — розумово відсталий, але у нього є робота, захоплення і непереборне бажання вчитися і стати розумним. Він погоджується взяти участь у небезпечному науковому експерименті з покращання інтелекту за допомогою операції. Чарлі  стрімко прогресує, абсолютно невимушено перевершує курси наук і стає генієм. Але ніхто не міг передбачити, які наслідки спричинить цей дослід…Яку ціну маємо ми платити за свої бажання? Чи варті вони того? Як нового себе сприйняв Чарлі?
Ефект від прочитання неймовірний. Підлітків  хвилювало ставлення суспільства  до людей з обмеженими можливостями, і саме ставлення оточуючих до Чарлі, як до  розваги, співчували йому. Всі були стурбовані тим,  як закінчився цей експеримент, чому так сталося, що геній Чарлі повернувся до попереднього стану?

Для чого ми все це робимо? Вчимося спілкуватися, висловлювати власні думки, аргументувати, порівнювати, виявляти спільне. Обговорення книги а потім фільму надають нам такі можливості. У вузькому колі однодумців або навпаки дістатися взаєморозуміння.

Довідка:
Деніел Кіз всесвітньо відомий американський письменник. Це єдиний автор, який здобув дві найпрестижніші літературні нагороди за два твори з однаковою назвою, героєм та сюжетом - спочатку за оповідання "Квіти для Елджернона", а потім за однойменний роман, написаний на його основі. Цей твір неодноразово екранізували, а екранізація 1968 року здобула премію "Оскар".



Немає коментарів:

Дописати коментар