середу, 22 листопада 2017 р.

Бібліотечні заходи до Дня гідності та свободи.

21 листопада  українці відзначають одне з нових, але знакових свят в історії України - День Гідності та Свободи.
Свято відзначається щороку згідно з Указом Президента 13 листопада 2014 року і встановлено на честь початку цього дня двох знаменних і доленосних подій у новітній українській історії: Помаранчевої революції 2004 року та Революції Гідності 2013 року.
День Гідності та Свободи став своєрідним наступником свята Дня Свободи, що відзначався на честь Помаранчевої революції з 2005 по 2011 роки 22 листопада, але згодом був скасований.
До цього дня бібліотеки підготували  низку заходів. Так, в юнацькому відділі Центральної міської бібліотеки для студентів медичного коледжу була проведена дискусія "ГероЇ не вмирають!" 


Бібліотекар юнацького відділу Лариса Лощенкова розповіла , що саме 21 листопада 2013 року розпочались перші протестні акції української громадськості у відповідь на рішення тодішньої влади щодо припинення курсу на євроінтеграцію та скасування процесу підготовки до підписання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом. Попрання законодавчо закріплених пріоритетів зовнішньої політики України, якою власне і була Угода про асоціацію, викликала обурення українців. Для українського суспільства стало очевидним, що країна стрімко рухається до цілковитого авторитаризму з його зневагою до засадничих прав людини, тотальною корупцією, свавіллям правоохоронних органів, репресіями та терором. Саме це й змусило українців вийти спочатку на вулиці Києва, а потім й інших міст України. Події розгорталися стрімко і драматично – від мирних зібрань студентства – до масових мітингів, палаючих шин, "коктейлів Молотова" і бруківки, що стала зброєю в руках протестувальників. Але найтрагічнішим було те, що цього разу, на відміну від подій Помаранчевої революції, відстоюючи гідність та свободу, віддали свої життя 106 українців і ще понад 2 тис. отримали поранення.


Потім бібліотекар запропонувала  молоді обговорити те, як Майдан змінив нас . Учасники дискусії говорили про Майдан як протестний рух та голос за власне право на гідність, свободу бути собою та свідомо обирати шлях розвитку держави. Якими були сподівання борців за права людини і якими вони є сьогодні? Яка цінність прав людини в історичному та суспільному контексті? Про Крим, Схід та Україну в цілому після Революції Гідності, а також про ситуацію із правами людини в сучасній Україні, проблеми та шляхи їх вирішення.
В бібліотеці медичного коледжу пройшов інформаційна година "Майдан. Пробудження гіжності нації". Завідувач абонементу Центральної міської бібліотекиі ім. Т.Г. Шевченка Юлія Задорожня розгорнула книжково-ілюстративну виставку: «Від революції Свободи до революції Гідності» , провела огляд літератури  , яка відображає події на Майдані під час Революції Гідності, а також літератури , яка була передана з «Бібліотеки Майдану» учасниками майдану для користувачів бібліотеки.


«Революція гідності» не тільки сколихнула країну хвилею нечуваного патріотизму, а і показала важливість національної ідеї. Нині саме за неї триває боротьба, і те, наскільки ця боротьба буде успішною, залежить від кожного з нас - розповідала Юлія Вікторівна.

Немає коментарів:

Дописати коментар