четвер, 14 липня 2016 р.

Свято Огіркового короля.

В Центральній бібліотеці для дітей на майдані Петра Калнишевського,1а пройшло легке  і смачне літнє Свято Огіркового короля.В цей день до нас в гості завітали "Веселі мореплавці",група дітей-ВПО,якими опікується благодійний фонд "Карітас".


Чому буде присвячено захід діти дізналися одразу,бо в бібліотеці стояв стійкий запах свіжих і солоних огірків.Це бібліотекарі попрацювали над огірковим карвінгом, створивши з огірків ланцюжок, спіраль, крокодила, троянду і царівну-жабу.

Огірковий карвінг від Табакової І.М.

З розповіді бібліотекаря діти дізналися про те,що їдять вони недозрілу ягоду.У зеленого,хрусткого,смачного огірочка є багато прихильників.Небагато знайдеться людей,які залишаться  байдужими до смаку і аромату хрусткого,тверденького,запашного,соковитого огірочка. Без цього овоча не обходиться жодне свято.


 
Вирощувати огірки почали ще за античності,близько шести тисяч років тому. Греки називали цей овоч «агурос» — в перекладі «незрілий і неспілий».В Європу огіркі були привезені з Індії,де в лісах росте дикий огірок — тропічна ліана з довгими пагонами.
Естафета на швидкісне поїдання огірків
Огірок, зображений на фресках Давнього Єгипту та у грецьких храмах, що дозволяє судити про досить поважний його вік. В Індії дикі огірки ростуть у лісі, обвиваючи дерева, як ліани. Огірками обплетені паркани в селах. 
З'їсти огірковий карвінг захотіли всі
 Про огірки пишуть вірші і повісті,знімають мультфільми,роблять карвінг і,навіть,ставлять пам'ятники.В російському місті Суздаль проводять щорічні фестивалі в липні, коли в світі святкують День огірка.Діти переглянули мультфільм "Пригоди Огірочка",відео"Огірковий олімп" та "Огірковий карвінг".
Діти пригадали популярні страви з огірками - розсольник,солянку,вінегрет,олів'є,окрошку.
 В естафеті на швидкісне поїдання огірків перемогли "Малосолоні".Карвінг з огірків також пішов на "ура",залишивши тільки приємний запах цього літнього овоча.Огірку були встановлені пам’ятники в кількох країнах. У Ніжині, відомому своїми консервованими огірочками, у 2005 році встановлено пам’ятник огірку.

Пам'ятник Ніжинському огірку

Немає коментарів:

Дописати коментар