пʼятницю, 17 квітня 2015 р.

100 років будинку архітектора Олексія Сокола.

В четвер в приміщенні читального залу бібліотеки ім. Т. Г. Шевченка відбулося  засідання краєзнавчого товариства "Кам'янське - Дніпродзержинськ".




 Краєзнавець Олександр Слонєвський розповів про сторічну історію будинку архітектора Олексія Сокола, який розташований за адресою вулиця Інститутська, 2.


Сокіл Олексій Якович (26 лютого 1870 - 22 вересня 1939) - художник, скульптор, архітектор. Творець монумента «Прометей розкутий» у Дніпродзержинську, що став згодом символом міста і який справив значний вплив на становлення української  архітектури і монументального мистецтва.
Він народився в 1870 р в селі Скопці Переславського району Полтавської області (тепер село Веселинівка Баришівського району Київської області). Батько його, так само як і дід і прадід, був пічником, і майбутній живописець, скульптор, архітектор та інженер-будівельник ще хлопчиком розписував печі.. Олексій Сокіл закінчив церковно-приходську школу в рідному селі, потім - реальне училище в Києві, Московське училище живопису, скульптури і архітектури (В. А. Сєров) і, нарешті, Санкт-Петербурзьку академію мистецтв (1903-1911 р.р.) , де навчався в майстерні І. Ю. Рєпіна.
Молодий художник оселився в Петербурзі, обзавівся майстернею на Малому проспекті Василівського острова. Він виконував розписи церковних інтер'єрів, створював проекти монументів, житлових будинків, церков. Його роботи експонувалися на виставках, у тому числі і за кордоном. Перша світова війна застала художника у Франції. До Росії він повернувся в 1914 році і відразу ж отримав замовлення на виконання ескізів розпису Миколаївської церкви в Кам'янському (так тоді називався Дніпродзержинськ) і на будівництво житлового будинку для фахівців металургійного заводу. У 1915 році                 О. Я. Сокіл приїхав до Кам'янського і залишився там жити і працювати до самої смерті 23 вересня 1939 року.


Коли блукаєш по Верхній колонії, застигаєш перед будинком по вул. Інститутській. Настільки незвичним і величним він здається навіть зараз. На тлі однотипних будівель старої частини міста виглядає  він як заблукалий серед міщан аристократ. Кожен городянин знає, що побудував його петербурзький художник і архітектор Олексій Сокол, якого доля закинула в 1915 році в Кам'янське, зв'язавши міцно на зламі епох з провінційним містечком.
Члени краєзнавчого товариства звернулися до міської влади про необхідність реставрації та збереження будинку Сокола. 

Немає коментарів:

Дописати коментар