пʼятницю, 10 квітня 2015 р.

Українська писанка, мов дитяча пісенька

Напередодні Світлого Христового Воскресіння, у Чистий четвер, Центральна бібліотека для дітей приймала у себе учнів 3б класу колегіуму № 16. На них чекала година етнографії "Українська писанка, мов дитяча пісенька". 


Писанка - це незмінний атрибут свята. З нею пов'язані безліч легенд, деякі з них зберіглися ще з дохристиянського періоду. Діти почули дві легенди різних часів та різних народів. Всі разом пригадали різновиди фарбованих яєць: писанки, мальованки, крапанки, дряпанки та інші. А ось в чому відмінність між писанкою та мальованкою, відповіли не відразу. 


Цікавість викликала інформація про те, що  крашанки можна їсти, ними можна гратися в битки, в котки, а ось писанки потрібно тільки зберігати або дарувати, і обов'язково  з добрими побажаннями. За допомогою мультимедійної презентації дітлахи познайомилися з писанками різних регіонів нашої країни (всі дружно впізнали писанки рідної Дніпропетровщини, виконані у стілі петриківського розпису), побували на Всеукраїнських фестивалях писанки, побачили писанки - рекордсмени (наприклад, шоколадну писанку вагою 22,5 кілограми) та дізналися про пам'ятники писанці в Україні та світі. Загальне здивування викликав той факт, що один з найбільших пам'ятників писанці у Канаді є одночасно пам'ятником канадійській кінній поліції. А взагалі, історія писанок просто безмежна і дуже-дуже цікава. 


Немає коментарів:

Дописати коментар