вівторок, 6 серпня 2013 р.

Літо в чотирьох стінах: американські бібліотеки як місце відпочинку.

 Більшість літніх таборів у США короткотривалі і досить дорогі, так що не кожна родина може собі дозволити зайняти дитину чимось корисним на весь літній період. Однак існує місце, де молодь може безкоштовно провести час – це громадські бібліотеки, що влітку пропонують своїм відвідувачам не лише книжки та фільми.

До бібліотеки на урок іспанської приходять не лише діти з латиноамериканським корінням. Ці заняття – нагода для дітей будь-якої національності оволодіти другою мовою.

Діти не лише вивчають мову, а й позичають книжки, читання яких сприяє їх загальному розвитку

Як розповідає бібліотекарка Ненсі Шлей, літо – надзвичайно гаряча пора року для цієї бібліотеки:«Влітку до нас приходить дуже багато батьків з дітьми. Батьки читають дітям книжки, користуються нашими комп’ютерами. Діти граються іграшками для розвитку, у нас навіть є спеціальний комп’ютер для дітей».

Літня програма розроблена таким чином, щоб відвідини бібліотеки викликали зацікавлення молоді. Спеціальні програми створені для підлітків. Одна з них дозволяє підліткам розвинути творчу фантазію, збираючи чудернацькі фігури з конструктора Лего.

Говорить «лего-будівельник» Кертис Пейн:«Я люблю збирати лего. Я створюю будь-які фігури, що приходять мені на думку».

Виявити свою фантазію сюди приходить також Ізабелла Гайден, вона також відвідує класи присвячені майстерності клоуна:«Мені все дуже подобається, у них стільки розваг і усе безкоштовно».
Мері Томпкінс відповідає за програми розвитку у бібліотеках округу Принца Вільямса. Підготовка до літа, розповідає вона, розпочинається у вересні попереднього року:«Наша мета – залучити дітей до навчання, аби це стало їх життєвою звичкою. За іграми і розвагами тут не забувають про головне завдання бібліотеки – спонукати до читання. До цього залучаються місцеві підприємці, які пропонують призи дітям, які читають найбільше».

Мері Томпкінс розповідає:«Цього року приблизно 70 підприємств пожертвувало загалом понад мільйон доларів у вигляді купонів на послуги та подарунків для дітей».

І саме влітку працівники бібліотеки роздають найбільше призів.

Бібліотекарка Ненсі Шлей говорить:«Наше завдання спонукати дітей читати протягом літа аби підтримувати їх навички, щоб не знизився рівень їхнього читання. Згідно з дослідженнями, після літа чимало дітей відстають у читанні на два місяці, вони втрачають свої знання».

Загалом у Сполучених Штатах понад сто двадцять тисяч бібліотек. Літня програма, один зі способів, які бібліотекарі застосовують, аби виконувати, свою основну місію – поширювати знання. 
Див.: http://www.radiosvoboda.org/content/article/25064075.html


Немає коментарів:

Дописати коментар